Ingezonden persbericht


VET COOL IN BLIJDORP
'WORKSHOP' DIERENARTS

Op woensdag 18 oktober is de officiële aftrap van de publieksactiviteit Vet Cool: een soort 'workshop' voor kinderen die altijd al dierenarts (VETerinair) wilden worden. Speciale gast is het Blijdorp kinder-dierentuindierekteurtje, Mandy Langstraat (10 jaar) uit Fijnaart. Zij is onlangs in deze functie benoemd na het winnen van een prijsvraag in het kader van de Junimaand Dierentuinmaand. Mandy zal haar eerste gewichtige taak gaan vervullen voor Blijdorp. Zij mag dierenarts Willem Schaftenaar van Blijdorp assisteren bij de zwartvoetpinguins. De veterinaire ingreep bestaat uit het slijpen van de snavels van de oudere pinguins, omdat zij hun snavels zelf niet goed meer kunnen onderhouden.

Een speciale route brengt ze langs allerlei zieke dieren die hulp nodig hebben. Op röntgenfoto's kunnen ze zien wat de patiënten onder de leden hebben. Ze kunnen een zwangere olifant helpen met bevallen. Niet bepaald de schoonste klus. Ze kunnen zich verbazen over de gereedschappen die de dierenarts bij een operatie gebruikt zoals een hamer, zaag en lege colafles. In de herfstvakantie valt er extra veel te zien en te doen. Het is dan mogelijk om zelf injecties te geven met een echte spuit (uiteraard onder begeleiding) en de hartslag te beluisteren bij een (knuffel)tijger, net zo hard te fietsen als de dierenarts bij een spoedgeval (dat valt echt niet mee!) en een verdovingspijl op de juiste plek te kunnen blazen. Kortom: Er komt heel wat voor kijken om een goede dierenarts te zijn. Als de 'workshop' helemaal is afgerond, krijgt de deelnemer een echt vet-diploma met de handtekeningen van de twee Blijdorp dierenartsen.

LIEF EN LEED BIJ GORILLAFAMILIES

Bij de gorillafamilie in Blijdorp volgden blijdschap en verdriet elkaar op. Afgelopen week vond de geboorte van een gorillababy plaats maar ook het overlijden van een eerder geboren gorillajong.

Vrijdagochtend 13 oktober was er alle reden tot vreugde, toen gorilla Aya (uit de groep van gorillaman Bokito) haar eerste baby kreeg. Het is de vierde generatie binnen deze familiegroep en een achterkleinkind van Annet, die in het zelfde verblijf is te zien. Een familie met vier generaties is in dierentuinen heel bijzonder. Moeder Aya is apetrots en toont regelmatig liefdevol haar kleintje aan het publiek. Aya heeft al veel baby's geboren zien worden in haar familiegroep en heeft zo de kunst al kunnen afkijken. Ze gedraagt zich als een voorbeeldige moeder.

Maandag 16 oktober overleed helaas het jong van gorilla Astra, die op 8 september eveneens voor het eerst moeder werd. Zij zit in de Dango-groep. Het jong, een mannetje, maakte van het begin af aan al een zwakke indruk. Aan Astra's moederliefde lag dit zeker niet, want zij zorgde meteen goed voor haar zoon. Ook zij heeft de kunst van het moederen van andere familieleden om haar heen geleerd. Toch werd het jong steeds zwakker. De verzorgers kunnen in zo'n situatie moeilijk ingrijpen, omdat dit vaak betekent dat het van de moeder moet worden gescheiden en met de hand moet worden grootgebracht. Dan kan het later vaak op sociaal gebied niet goed meer functioneren in de familiegroep.

Uit sectie bleek dat het jong ver onder het minimale geboortegewicht zat. Ondanks het feit dat het goed dronk en goed werd verzorgd is het zeer aannemelijk dat het sinds de geboorte weinig is gegroeid. Uiteindelijk is het aan algehele zwakte overleden.

OLIFANTEN OP TRANSPORT

Olifanten Bernhardine, Yasmin en haar dochter Anak zijn dinsdag 17 oktober in drie aparte transportkisten per dieplader naar Dublin vertrokken. Daar is de afgelopen tijd hard gewerkt aan een geheel nieuw olifantenverblijf, wat de dames meteen na aankomst mogen betrekken. Naar verwachting zullen zij vandaag om 18 uur in de dierentuin arriveren. Er zijn twee dierverzorgers mee als begeleiders en een van hen zal enige tijd in Dublin blijven om de olifanten gerust te stellen.

De Blijdorp bestaat nu nog uit moeder Irma met Bangka en Sibu en moeder Douanita met Throng Nhi. Bul Alexander staat in en aangrenzend verblijf. De olifantengroep was al aan de grote kant en zal door gezinsuitbreiding over enige tijd nog groter worden. In het wild splitst een groep zich dan. In Blijdorp zijn om die reden twee groepen geformeerd. Hierbij is vooral gekeken welke olifanten het beste met elkaar kunnen opschieten. Irma is drachtig en zal begin 2008 in Rotterdam bevallen. In Dublin zal, als alles goed gaat, Bernhardine naar verwachting komend voorjaar bevallen en haar volle zus Yasmin een jaar later. Dublin heeft plannen om in een later stadium een olifantenbul aan de familie toe te voegen.


---

Voor persinformatie en het downloaden van persfoto's kunt u surfen naar: www.diergaardeblijdorp.nl/perskamer

Voor meer informatie kunt u ons bereiken op: 010 44 31 457 / 427