Socialistische Partij

Laat hervatting walvisjacht niet zomaar passeren

18-10-2006 * SP-Kamerlid Krista van Velzen heeft minister Veerman (CDA, Landbouw) vandaag gevraagd stappen te ondernemen tegen IJsland. Vandaag besloot IJsland om de commerciële walvisvaart te hervatten na een onderbreking van twintig jaar. Reykjavik negeert daarmee een internationaal moratorium op de walvisjacht.

Van Velzen Van Velzen:"De walvis wordt nog steeds bedreigd en een verbod op de vangst blijft hard nodig. Het moratorium staat al onder enorme druk en het is dan ook onacceptabel dat IJsland nu ook de regels aan haar laars lapt. De internationale afspraken worden steeds meer geschonden en Nederland moet dat niet zomaar laten passeren of afdoen met een formeel maar krachteloos briefje."

De walvisjacht is ondanks het verbod erop nog steeds desastreus groot. Sinds het verbod in 1986 van kracht werd zijn wereldwijd meer dan 25.000 walvissen gedood. IJsland wil tot augustus 2007 dertig dwergvinvissen en negen vinvissen vangen. Dat heeft het ministerie van Visserij van dat land bekendgemaakt. Tot nu toe deed alleen Noorwegen aan commerciële walvisvaart.

Minister Veerman heeft Van Velzen toegezegd de Kamer een brief te sturen met zijn standpunt, maar weigert verder in te grijpen. Van Velzen: "Deze minister is zelfverklaard tegenstander van nutteloze jacht. Toch blijft hij zwijgen als dieren die geen enkele bedreiging vormen massaal worden afgeslacht." Op initiatief van de SP zal de Kamer volgende week debatteren met Veerman over de walvisjacht en de illegale handel in exotische dieren op internet.