Hulpverleningsdienst Groningen


Rampenoefening in Appingedam en Groningen.


Gepubliceerd: 18 oktober 2006, 20:18

Vandaag (woensdag 18 oktober, vanaf 19.45 uur) houden de hulpverleningsdiensten (politie, brandweer en geneeskundige hulpverlening) en gemeenten in de regio Groningen een rampoefening. Tijdens de oefening worden de hulpverleningsdiensten onverwachts geconfronteerd met een in scène gezette ramp, een simulatie. Daarop moeten zij gezamenlijk een organisatie opzetten en beslissingen nemen om de ramp te bestrijden. Om 19.45 uur is in de meldkamer het bericht binnengekomen dat een vrachtwagencombinatie is gebotst op een goederentrein. Mogelijk zitten daar chemische stoffen in. Het ongeluk heeft zich volgens het oefenscenario voorgedaan op een spoorwegovergang in Appingedam (Jan Bronsweg).
Het zijn niet de operationele diensten die oefenen, maar de gemeentebestuurders en leidinggevenden van de hulpdiensten. Ambulances, brandweer- en politie-autos die met gillende sirenes en zwaailicht uitrukken, zijn dan ook niet te zien. Wel zal er enige activiteit van de hulpverleners zichtbaar zijn. De veiligheid in de regio blijft tijdens de oefening uiteraard gewaarborgd. Als er in Appingedam of ergens anders in de regio een echte ramp of groot ongeval voordoet, kan de oefening geheel of gedeeltelijk worden afgeblazen.
De oefening moest een verrassing zijn voor de hulpverleners en hun bestuurders; daarom is de precieze datum tot het laatste moment geheim gehouden. Men wist alleen dat er ergens in oktober geoefend zou worden. Over de plaats van de
Vandaag (woensdag 18 oktober, vanaf 19.45 uur) houden de hulpverleningsdiensten (politie.brandweer, en geneeskundige hulpverlening) en gemeenten in de regio Groningen een rampenoefening. Tijdens de oefening worden de hulpverleningsdiensten onverwachts geconfronteerd met een in scene gezette ramp, simulatie. Daarop moeten zij gezamenlijk een organisatie opzetten en beslissingen nemen om de ramp te bestrijden. Om 19.45u is in de meldkamer het bericht binnengekomen dat een vrachtwagencombinatie is gebotst op een goederentrein. Mogelijk zitten daar chemische stoffen in. Het ongeluk heeft zich volgens het oefenscenario voorgedaan op een spoorwegovergang in Appingedam (Jan Bronsweg).

Het zijn niet de operationele diensten die oefenen, maar de gemeentebestuurders en leidinggevenden van de hulpdiensten. Ambulances, brandweer en politieauto's die met gillende sirenes en zwaailicht uitrukken zijn dan ook niet te zien. Wel zal enige activiteit van de hulpverleners zichtbaar zijn.

De veiligheid in de regio blijft tijdens de oefening uiteraard gewaarborgd. Als er in Appingedam of ergens anders in de regio een echte ramp of echt groot ongeval voordoet, kan de oefening geheel of gedeeltelijk worden afgeblazen.

De oefening moest een verrassing zijn voor de hulpverleners en hun bestuurders, daarom is de precieze datum tot het laatst moment geheim gehouden. Men wist alleen dat er ergens in oktober geoefend zou worden. Over de plaats van de nageepeelde ramp was van tevoren bekend, dat het Groningen, Appingedam, Delfzijl of Vlagtwedde zou zijn. In het echt weten de hulpverleningsdiensten namelijk ook niet van tevoren wanneer en waar zich een ramp voordoet.

De oefening wordt georganiseerd door de inspectie Openbare Orde en Veiligheid, een onderdeel va het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties. Belangrijk is dat de hulplverleningsdiensten goed zijn voorbereid op eventuele rampen in de breedste zin van het woord.

nagespeelde ramp was van tevoren alleen bekend dat het Groningen, Appingedam, Delfszijl of Vlagtwedde zou zijn. In het echt weten de hulpverleningsdiensten namelijk ook niet van tevoren wanneer en waar zich een ramp voordoet.
De oefening wordt georganiseerd door de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid (OOV), een onderdeel van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.
Belangrijk is dat de hulpverleningsdiensten goed zijn voorbereid op eventuele rampen in de breedste zin van het woord. De Inspectie OOV bekijkt daarom of de hulpverleningsdiensten van alle regios in Nederland goed zijn voorbereid om een ramp te bestrijden. In de regio Groningen heeft de Inspectie OOV al in 2004 gekeken hoe het met de plannen van de regio op papier staat. Het naspelen van een echte ramp is bedoeld om te kijken of deze plannen in de praktijk ook echt werken.

Noot voor de redactie (