MINBZ: Discussieforum Europa op nederlandineuropa.nl

Ministerie buza

http://www.minbuza.nl

Persbericht
Ministerie van Buitenlandse Zaken
18 oktober 2006

MINBZ: Discussieforum Europa op nederlandineuropa.nl

Vanaf vandaag kunnen Nederlanders discussiëren over Europa op de website www.nederlandineuropa.nl. De site speelt hiermee in op de behoefte van veel mensen om meer te weten te komen over Europa en mee te praten over Europese onderwerpen. Dat die behoefte bestaat, bleek onder meer uit het internetonderzoek dat dit voorjaar via www.nederlandineuropa.nl plaatsvond en waar 100.000 mensen aan deelnamen.

De vernieuwde site biedt naast een discussieplatform ook achtergrondinformatie over Europa. Verder zal minister Bot op de site regelmatig over zijn persoonlijke ervaringen en zijn werk als behartiger van Nederlandse belangen in Europa schrijven in een weblog. De eerste 'Botblog' is vanaf vandaag te lezen op de site.

Op www.nederlandineuropa.nl wordt om de paar weken een nieuw actueel onderwerp ter discussie gesteld dat valt onder vier hoofdthema's: uitbreiding van de Europese Unie, gevolgen van Europa voor de economie, belang van veiligheid en energiezekerheid.

De eerste onderwerpen op het discussieforum zijn:

- Hoe moet Europa innoveren?
Europa moet tegen 2010 de meest concurrerende economie ter wereld zijn. Dat namen de Europese lidstaten zich voor in Lissabon in 2000. Het vermogen van Europa om te innoveren, om telkens weer nieuwe uitvindingen te doen is daarom erg belangrijk.
- Waar liggen de grenzen van Europa?
De Europese Commissie heeft geoordeeld dat Bulgarije en Roemenië per 1 januari 2007 lid kunnen worden van de Europese Unie. Daarmee is de toetreding van deze landen op die datum een feit geworden.

- Wat doet Europa bij een energiecrisis?
De helft van de Europese behoefte aan aardgas en daarnaast nog eens driekwart van alle olie komt uit landen buiten de EU. Waarschijnlijk zal de Europese afhankelijkheid van deze landen op energiegebied de komende decennia verder toenemen.
- Hoe voorkomt Europa dat kernwapens verspreid worden? Het non-proliferatieverdrag, in 1968 door 189 landen ondertekend, bepaalt dat alleen de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad (Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk, Rusland, Frankrijk en China) kernwapens mogen hebben. De recente ontwikkelingen in Iran en Noord-Korea baren daarom zorgen.