FNV KIEM

Beroepsziekten: Van Hoof's reactie is schandalig Het Nederlands Centrum van Beroepziekten constateert een dalende trend in het aantal meldingen van bepaalde beroepsziekten, door verbeterde arbeidsomstandigheden. Tegelijkertijd signaleert het centrum dat zij wordt geconfronteerd met een aantal ernstige gevallen van beroepsziekten, zoals kanker, die niet meer voor zouden mogen komen.

Dat wil zeggen: als de huidige arboregels gewoon waren opgevolgd. Die ernstige beroepsziekten doen zich voor aan de onderkant van de arbeidsmarkt, bijvoorbeeld in de schoonmaakbranche en bij spuitwerkzaamheden. De arbozorg heeft geen zicht op deze sectoren. Staatssecretaris Van Hoof van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ziet hierin ''een extra aanmoediging voor zijn beleid ter versterking van de eigen verantwoordelijkheid van werkgevers voor veilige arbeidsomstandigheden op de werkvloer." Degenen die het beste zicht hebben op de problemen op de werkvloer moeten maar afspraken met elkaar maken.

De FNV vindt de reactie van Van Hoof op z'n zachtst gezegd naïef. De staatssecretaris lijkt geen flauw benul van de praktijk te hebben. Het zijn de slechtst betaalde arbeidskrachten die het meest aan schadelijke stoffen worden blootgesteld. Vaak zijn het buitenlandse medewerkers, zoals Polen. Dat is geen toeval. "Werkgevers in de schoonmaakbranche stellen deze mensen willens en wetens aan allerlei gevaren bloot. Zij hebben er lak aan dat die mensen ziek worden. Als je als werknemer klaagt, vlieg je uit. Voor jou tien anderen," legt Van Wim van Veelen uit. "Van Hoof's reactie is schandalig. Met dit type werkgevers kun je geen afspraken maken. Die lappen alle regels aan hun laars. Zulke werkgevers moeten streng gecontroleerd en zwaar beboet worden."

---