Verkeershandhaving


Auto te water

18 oktober 2006

Woensdag 18 oktober start de voorlichtingsactie 'Hulp bij Auto te Water'. Centraal hierin staan adviezen over hoe mensen een auto, die in het water terecht is gekomen, veilig en snel kunnen verlaten. De actie wordt door het ministerie van Verkeer en Waterstaat uitgevoerd in samenwerking met onder andere de Brandweer, Reddingsbrigade Nederland, ANWB, BOVAG, Veilig Verkeer Nederland en RAI Vereniging.

Jaarlijks komen er in Nederland ongeveer 750-800 auto's in het water terecht. In totaal vallen daarbij zo'n 50 tot 60 doden. Door middel van de voorlichtingsactie worden mensen erop gewezen hoe ze zo snel mogelijk de auto veilig kunnen verlaten.

Zo snel mogelijk de auto verlaten
Veel mensen denken dat het beter is om te wachten met het verlaten van het voertuig totdat de auto bijna volledig is volgelopen. Dit is een misverstand. Het is van belang om de auto zo snel mogelijk te verlaten door het zijraam. Lukt het door de impact van het te water raken niet om de ramen te openen, dan moet het raam met een veiligheidshamer kapot geslagen worden. Het is dus van belang om gelijk te handelen:
1: Verlichting aan

2: Gordels los

3: Open het zijraam

4: Verlaat de auto
De tips zijn opgesteld in samenwerking met specialisten van Brandweer, Veilig Verkeer Nederland , Reddingsbrigade Nederland en de autobranche RAI Vereniging en BOVAG .

Stickers
De actie bestaat onder andere uit een radiospot waarin wordt verwezen naar de website www.hulpbijautotewater.nl Hier staat de voorlichting centraal en zijn de adviezen verder toegelicht. Er wordt bijvoorbeeld uitgelegd waarom het beter is om via een zijraam te ontsnappen en niet via een portier. En waarom het van belang is een veiligheidshamer, binnen handbereik in de auto te hebben. Een groot aantal auto-importeurs levert inmiddels standaard een of twee veiligheidshamers bij nieuwe voertuigen. De tips met een korte uitleg staan ook op een speciale kaart met twee stickers die op de zijruiten van de auto kunnen worden geplakt. De kaarten zijn onder andere verkrijgbaar bij alle Bovag-autobedrijven. De kaart wordt ook meegestuurd met het oktobernummer van de ANWB-Kampioen.