Gemeente Zaanstad

Tal van fietsroutes in Zaanstreek uitgezet Nieuw fietsknooppuntenplan 18-10-2006

De herfstvakantie is in aantocht en fietsliefhebbers zijn juist nu in de Zaanstreek aan het goede adres. In deze prachtige omgeving zijn tal van interessante fietsroutes te rijden. Zo zijn er maar liefst vijf verschillende monumentenroutes verkrijgbaar en kunnen fietsers drie bewegwijzerde routes volgen. In het nieuwe Fietsknooppuntenplan kan de rijder zelf zijn tocht bepalen. De Zaanstreek vormt één van de oudste industriegebieden van Europa. Meer dan duizend molens zwaaiden hier ooit hun wieken en toen men niet langer van windkracht afhankelijk was namen fabrieken hun plaats in. Het industriële erfgoed staat in Zaanstad nog fier overeind en spiegelt zich in het water van de Zaan. De Zaanstreek wordt gekenmerkt door de groene veenweidegebieden, de vele fraaie monumenten en leuke kleine musea, zoals het Czaar Peterhuisje, het Honig-Breethuis en het Molenmuseum.

Monumentenroutes
De vijf Monumentenroutes zijn niet al te lang en zijn dus ook voor kinderen prima te doen. De tochten leiden langs veel van de prachtige monumenten die Zaanstad rijk is, zoals kerken, woonhuizen, fabrieken, villa's, musea en molens. Er zijn routes door Krommenie, Zaan-Noord (Wormerveer, Wormer, Zaanse Schans en Zaandijk), Westzaan, Assendelft en Zaan-Zuid (Koog aan de Zaan en Zaandam) te rijden. In de bijbehorende routeboekjes staan uitgebreide beschrijvingen van de monumenten die de fietser passeert. De monumentenroutes zijn in opdracht van de gemeente Zaanstad en in samenwerking met diverse historische verenigingen vervaardigd. De routeboekjes zijn onder ander verkrijgbaar bij de VVV (Ebbehout 31, Zaandam) op werkdagen tijdens kantooruren en zijn direct te downloaden op
www.zaanstad.nl/monumenten.

Bewegwijzerde routes
Voor de fietser die zich laat leiden door de bewegwijzering in de streek, zijn verschillende aantrekkelijke en afwisselende routes te ondernemen. Ze voeren dwars door de Zaanstreek en geven een goed beeld van dit prachtige gebied. De routekaarten zijn bij de fietsverhuurders in Zaanstad verkrijgbaar.

* De Zaans Erfgoedroute (ca. 35 km) gaat door stad en dorp, langs industrieel erfgoed, Zaanse koopmanshuizen, de Zaanse Schans en de veenweidegebieden. Startpunt: NS Station Zaandam. De Veenweide- en Wormerroute (ca. 35 km) gaat naar o.a. Wormer en Jisp en door het landelijke veenweidegebied. Startpunt: NS Station Zaandam.
* De Pontjesroute (ca. 40 km) loopt door het noorden van de Zaanstreek (met o.a. Krommeniedijk, Wormerveer) en gaat vervolgens langs het Uitgeester- en Alkmaardermeer. Startpunt: NS Station Castricum; de route is ook op te pikken bij het pontje aan de Noordervaartdijk, Krommenie.

* Nieuw: Fietsknooppuntennetwerk Zaanstreek-Waterland. Sinds 23 juni 2006 is niet minder dan 500 kilometer fietspad aan elkaar geknoopt. Het nieuwe bewegwijzeringsysteem van de ANWB heeft door het plaatsen van 2.500 bordjes in het gebied alle mogelijke fietsroutes met elkaar verbonden. Men kan nu eindeloos fietsroutes blijven combineren en een eigen route van een gewenste afstand samenstellen. Het systeem geeft veel vrijheid en men kan van knooppunt naar knooppunt ook zelf routes verzinnen.