Onderzoeksraad voor de Veiligheid


Persbericht

19 oktober 2006

Onderzoeksraad voor Veiligheid onderzoekt arbeidsongeval in Assen.

(8 kB)

Gasbranche moet werkinstructies aanpassen

De tot nu toe gangbare werkwijze van gasnetbeheerders bij reparaties aan gasdistributieleidingen kan leiden tot risicovolle situaties en ongevallen. De gasbranche dient op zoek te gaan naar innovatieve alternatieven voor het uitvoeren van reparaties aan leidingen waar gas door stroomt. Ook moeten gasnetbeheerders hun werkinstructies aanscherpen. Dat concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid, onder leiding van prof. mr. Pieter van Vollenhoven na een onderzoek naar een ongeval in Assen waarbij op 30 september 2004 een monteur van Essent gewond raakte. Deze monteur was op straat bezig met het repareren van een lek aan een gasleiding. Bij deze werkzaamheden stroomde aardgas uit de leiding. Dit gas is waarschijnlijk in brand gevlogen door de waakvlam van een gaskachel in een dichtbijgelegen woonhuis . De ventilatieopening van deze kachel bevond zich op een paar meter afstand van de werkplek.

Uit onderzoek door de Onderzoeksraad is gebleken dat vrije uitstroming van aardgas onder bepaalde condities vrij gemakkelijk en binnen enkele seconden tot op tien meter van het uitstroompunt tot ontbranding kan komen. Men gaat er doorgaans van uit dat de ontsteking van uitstromend gas te voorkomen is door de duur van de uitstroming zo beperkt mogelijk te houden en ontstekingsbronnen op afstand te houden . Dat lukt alleen niet altijd en dan kunnen gevaarlijke situaties ontstaan. De werkinstructies in de branche houden hier nog onvoldoende rekening mee.

Deze risico's bij het verrichten van reparaties aan het gasdistributienet lijken op die van bijvoorbeeld de chemische industrie. Daar is echter een ander regime van inspectie en toezicht van toepassing. De Onderzoeksraad beveelt de Arbeidsinspectie aan om de wijze van toezicht op de gassector te herzien en haar houding meer proactief te laten zijn. De Arbeidsinspectie wordt daarom aanbevolen haar kennis ten aanzien van de risico's van en ongevallen met aardgas beter en preventiever in te zetten.