Algemene Onderwijsbond

datum: 19 oktober 2006

Onderwijspersoneel vindt dat klassenverkleining en salarisverhoging de belangrijkste prioriteiten bij investeringen in het onderwijs. Dat blijkt uit de enquête van de Algemene Onderwijsbond die in het kader van de actie Onderwijsakkoord2006 onder ruim 2400 mensen werd gehouden. Andere opmerkelijke uitkomsten: de SP verdubbelt haar aanhang in het onderwijs (van 15 naar 28%) en benadert nu de PvdA (34%). Het kabinet Balkenende kreeg van de mensen in het onderwijs een iets beter rapportcijfer, Maria van der Hoeven daarentegen daalde naar een 3,9. Ook van haar eigen CDA-aanhang in het onderwijs krijgt zij een dikke onvoldoende: een 4,9.

In de enquête Onderwijsakkoord2006 â uitgevoerd door het ITS van de Radboud Universiteit Nijmegen â werd onderwijspersoneel onder meer gevraagd naar wat de belangrijkste prioriteiten waren voor de leerlingen, het personeel, de school en het onderwijsbestel. Ook werden dilemmaâs voorgelegd: als het kabinet moet kiezen tussen onderwijs en een ander beleidsterrein, hoe valt uw keuze dan uit. Opvallend was dat de ruim 2400 deelnemers aan de enquête zorg en sociale zekerheid geven boven onderwijs, maar aow en vergrijzing nauwelijks interessant vinden. Hieronder de belangrijkste conclusies uit het onderzoek, dat vandaag verschijnt. Het volledige rapport is te vinden op www.onderwijsakkoord2006.nl of hieronder te downloaden

â¢Onderwijspersoneel vindt dat er vooral geld moet naar klassenverkleining. Opvallend is de massale roep om klassenverkleining in het voortgezet onderwijs door tweederde van de leraren in die sector, als middel om de werkdruk te verlagen en de kwaliteit voor leerlingen te verhogen.
â¢Een algemene salarisverhoging voor al het onderwijspersoneel scoort ook erg goed. Prestatiebeloning wordt afgewezen. â¢Bij het stemgedrag maakt de SP een klapper en stijgt tot 28 procent. Onder leraren benadert de partij bijna de aanhang van de PvdA, die naar 34 procent zakt. Een links kabinet heeft binnen het onderwijs de voorkeur, gevolgd door Paars III.
â¢Op het overgangsrapport scoort het kabinet-Balkenende juist hoger en onderwijsminister Maria van der Hoeven nog lager dan in vorige peilingen. Opvallend is dat zij ook van de CDA-aanhang in het onderwijs een dikke onvoldoende krijgt, namelijk een 4,9. â¢Als slechtste punt van het onderwijsbeleid van de afgelopen vier jaar wordt het schrappen van de ID-banen genoemd. Als meest positieve beleidsmaatregel komt het schrappen van het lesgeld voor zestien- en zeventienjarigen uit de bus.

Mocht u niet beschikken over de voor PDF-documenten noodzakelijke reader dan kunt u deze via onderstaande button downloaden.