Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

De Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 der Staten-Generaal 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1 A Telefoon (070) 333 44 44 2513 AA S GRAVENHAGE Fax (070) 333 40 33 www.szw.nl 2513AA22XA

Ons kenmerk UB/A/2006/84659 Datum 19 oktober 2006

Onderwerp IWI-rapport "Zorgen voor bejegening"

De Inspectie Werk en Inkomen heeft op mijn verzoek onderzoek gedaan naar de wijze waarop UWV een zorgvuldige bejegening van WW- en ZW-gerechtigden en werkgevers nastreeft. Hierbij doe ik u de rapportage "Zorgen voor bejegening" toekomen. In juni 2006 ontving u reeds de eerste rapportage over de bejegening van WAO- en WIA-gerechtigden.

De inspectie oordeelt positief over de maatregelen die UWV neemt om de organisatie cliëntgerichter te maken. Zo geeft UWV communicatieopleidingen, is het voorlichtings- materiaal sterk verbeterd, zijn er klachtenambassadeurs ingesteld en voert UWV de projecten De Buitenwereld, Mediation en Klachtpreventie uit. UWV gebruikt externe en interne signalen om te leren.

Met het project De Buitenwereld worden medewerkers gestimuleerd na te denken over wat men beter kan doen in het cliëntcontact dan alleen naar de regels kijken.

Om de communicatie met verzekerden in bezwaar- en beroepszaken te verbeteren is UWV in 2005 gestart met het project Mediation. Het doel van dit project is procedures te dejuridiseren, het aantal terug te dringen en op een snelle en zorgvuldige wijze af te handelen. Naast mediation wordt in dit project ook "de andere aanpak" toegepast. UWV-medewerkers bezwaar en beroep zoeken in het kader van deze aanpak binnen twee weken telefonisch contact met de cliënt om te vragen wat er aan de hand is en om te proberen tot een oplossing te komen. De pilots van dit project waren zo succesvol dat UWV deze werkwijzen gefaseerd landelijk invoert.

Uit klanttevredenheidsonderzoeken zal nog moeten blijken in welke mate de maatregelen daadwerkelijk een positieve invloed op de tevredenheid over de bejegening van verzekerden en werkgevers hebben. UWV scoorde in 2005 op dit terrein een 6,2. Het aandeel bejegenings- klachten van het totaal aantal klachten is binnen de onderzochte organisatieonderdelen tussen de vijf en tien procent.

Ons kenmerk UB/A/2006/84659

De inspectie vindt de kwaliteit van de telefonische contacten van UWV met cliënten nog wisselend. Zo blijken regionale kantoren verzekerden niet altijd tijdig terug te bellen. UWV onderkent dit, onderzoekt verbetermaatregelen en zal dit aspect nog nadrukkelijker dan voorheen bewaken. UWV Telefoon handelt 81% van de cliëntvragen direct af. In sommige gevallen is echter meer maatwerk noodzakelijk. UWV neemt maatregelen om waar nodig en mogelijk weer meer directe telefonische contacten mogelijk te maken. Zo zijn de re-integra- tiecoaches direct telefonisch bereikbaar.

De inspectie constateert dat nog niet in alle gevallen een eenduidig aanspreekpunt voor de cliënt gecreëerd is. Met de komst van de re-integratiecoach heeft UWV volgens de inspectie in de divisie WW een belangrijke stap gezet naar een cliëntgerichte organisatie. Naar oordeel van de inspectie kan door de afwezigheid van een eenduidig aanspreekpunt de zorgvuldige bejege- ning van ZW-cliënten in het gedrang komen. De uitvoering van de ZW is verdeeld over ver- schillende organisatieonderdelen. Verzekerden krijgen hierdoor volgens de inspectie te maken met verschillende overdrachtmomenten en medewerkers. Hoewel het in theorie duidelijk is welke UWV-medewerker voor welk onderwerp benaderd moet worden, ervaren verzekerden dat in de praktijk vaak niet zo. In het kader van de vernieuwingsprojecten UWV zal het aantal overdrachtmomenten en betrokken medewerkers verminderd worden.

Ik wijs u er in dit verband op dat ook bij de recent door mijn ministerie georganiseerde burger- panels één contactpersoon als belangrijk punt naar voren kwam. Zoals bekend ga ik de op- brengsten van de burgerpanels met de uitvoerders bespreken.

Ik onderschrijf de conclusies van de inspectie. UWV zal de IWI-rapportage bij de verdere ontwikkeling van de bedrijfsvoering betrekken. Verder heb ik UWV gevraagd bij klant- tevredenheidsonderzoeken ook de klanttevredenheid rond het aanspreekpunt ZW te betrekken.

De Minister van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(mr. A.J. de Geus)

Bijlage(n): IWI-rapport "Zorgen voor bejegening"


---