Provincie Zuid-Holland

Vergadering GS 17 oktober 2006

Dit is een populaire samenvatting van een selectie van onderwerpen uit de vergadering van Gedeputeerde Staten (GS) van 17 oktober 2006. De vastgestelde besluitenlijst van deze GS-vergadering wordt één week na de vergadering op www.zuid-holland.nl gepubliceerd. De reeds gepubliceerde besluitenlijsten en agenda's van de GS-vergadering vindt u ook op deze website onder 'Stateninformatie'.

Opstelsporen en onderhoudswerkplaats RijnGouwelijn op Elfenbaan

De Elfenbaan in Zoeterwoude is de beste locatie voor de opstelsporen en onderhoudswerkplaats voor de RijnGouwelijn. De zogenaamde Heineken-locatie die door de statencommissie naar voren werd gebracht biedt geen oplossing. Dat blijkt uit de nota van beantwoording vijfde partiële herziening streekplan Zuid-Holland West. De herziening is nodig om de aanleg van opstelsporen en de bouw van een onderhoudswerkplaats voor de RijnGouweLijn mogelijk te maken.

Beantwoording vragen over sociale woningbouw in Holland Rijnland (nr. 2044)

Er zijn nog geen afspraken gemaakt over de onderlinge verdeling van de woningbouwopgave van de regiogemeenten in Holland Rijnland, voor wat betreft de productie en het aandeel sociale woningen. De veronderstelling dat gemeenten afspraken daarover niet nakomen is dus niet juist. Dat antwoorden GS op vragen hierover van het SP-statenlid Van der Nat. Het zou met name gaan om de gemeenten Lisse, Hillegom en Teylingen. Van der Nat stelde vragen naar aanleiding van een artikel in het Leidsch Dagblad van 31 augustus jl., waarin wordt gesteld dat een aantal gemeenten uit de Bollenstreek het laat afweten als het gaat om nieuwbouw van sociale huurwoningen. Regiogemeenten voeren op dit moment overleg over dit onderwerp. Verschillende gemeenten hebben aangegeven dat het aandeel van 30 procent sociale huurwoningen lastig te halen is. GS vinden dat iedereen een passende woning moet kunnen krijgen, vandaar dat de doelstelling van 30 procent is vastgesteld. In Holland Rijnland worden op dit moment afspraken gemaaktover de onderlinge verdeling sociale woningbouw in het kader van de op te stellen regionale woonvisie.

Het volledige antwoord op PS-vraag nr. 2044 staat uiterlijk een week na vaststelling van de antwoorden op www.zuid-holland.nl onder het kopje 'Stateninformatie'.

Aanvragen Cultuurfonds voor Monumenten makkelijker

Een jaar geleden is het Cultuurfonds voor Monumenten Zuid-Holland in werking getreden. Via laagrentende leningen uit dit fonds is het mogelijk restauraties van gemeentelijke en provinciale monumenten en beeldbepalende panden in beschermde stads- en dorpsgezichten te bevorderen. In de overeenkomst bij het fonds is tussen de provincie, het Prins Bernhard Cultuurfonds en het Nationaal Restauratiefonds afgesproken dat bij financiering sprake moet zijn van een gemeentegarantie. Juist deze garantie blijkt echter aanvragen voor een lening te blokkeren, omdat gemeenten zich niet aansprakelijk willen stellen. Het Nationaal Restauratiefonds stelt nu voor deze garantiestelling over te nemen voor projecten tot 150.000 euro. GS stemmen in met het voorstel om zo de indiening van aanvragen voor het Cultuurfonds voor Monumenten Zuid-Holland te bevorderen.