GroenLinks

GroenLinks belegt Afghanistan-bijeenkomst in het Europees Parlement

Welkom in Kaboel 19 oktober 2006

Voor de derde keer organiseerde GroenLinks samen met het Europese Netwerk van NGO's in Afghanistan een discussiebijeenkomst in het Europees Parlement. De NAVO, de EU-afgezant in Afghanistan en Europese NGO's wisselden ervaringen uit. En kwamen tot de conclusie dat de situatie verre van rooskleurig is.

"Sinds de val van de Taliban in Afghanistan is er veel verbeterd: er is een gekozen president, een meerpartijensysteem, een onafhankelijk hooggerechtshof." De Vertegenwoordiger van de Europese Unie in Afghanistan, Fransesc Vendrell, begint met het goede nieuws. Maar Vendrell, sinds 2000 onafgebroken in Afghanistan werkzaam, weet maar al te goed dat er vooralsnog meer problemen dan successen te melden zijn. De veiligheidssituatie verslechtert, corruptie viert hoogtij, de opiumoogst heeft nog nooit zoveel opgebracht als dit jaar, en de bevolking lijdt.

In Afghanistan proberen hulpverleners zo weinig mogelijk openlijke contacten te hebben met militairen. Dat vergemakkelijkt het winnen van het vertrouwen van de lokale bevolking. Dat maakt het ronde tafelgesprek in Brussel met onder andere een vertegenwoordiger van de NAVO extra interessant: NGO's en leger kunnen elkaar hier vrijelijk vragen stellen en problemen voorleggen.

Kans op overleg
"De NAVO kan hoogstens de geschikte randvoorwaarden scheppen, de Afghanen en de internationale hulpverleners moeten de opbouw doen," zegt NAVO-woordvoerder Chris Reilly. "Maar de NAVO maakt het ons met zijn agressieve oorlogvoering en vermenging van vecht- en opbouwmissies juist onmogelijk om ons werk te doen," is het antwoord van de NGO's. Reilly probeert duidelijk te maken wat het doel is van de reorganisatie en samenvoeging van het commando over 'vechtmissie' Enduring Freedom en de 'opbouwmissie' ISAF. Het zou niet betekenen dat bij alle operaties een 'Amerikaanse aanpak' de boventoon gaat voeren. De NGO's blijven sceptisch.

"Goed, we hebben democratische instellingen en we zijn theoretisch vrij. Maar betekent democratie het recht om naar westerse muziek te luisteren en TV te kijken? Of is democratie de plicht voor machthebbers om verantwoording af te leggen en meer sociale rechtvaardigheid?" vraagt Aziz Rafiee van het Afghan Civil Society Forum zich af. Hij onderstreept dat de Afghaanse bevolking in 2001 voor het eerst in haar lange geschiedenis buitenlandse troepen met open armen ontving, als bevrijders. Maar dat de mensen zich nu gaan afvragen wat het doel is van de internationale gemeenschap: Afghanistan als strategisch oorlogsterrein te gebruiken, of de Afghaanse bevolking helpen.

Pakistan
Over één onderwerp is iedereen het eens: de rol van Pakistan. De internationale gemeenschap, en de EU voorop, moeten hun invloed op Pakistan aanwenden om een eind te maken aan de steun die opstandelingen in Afghanistan indirect blijven krijgen uit het buurland. Zolang Pakistan niet verhindert dat de Taliban in het grensgebied tussen de twee landen hun uitvalsbases hebben en zich kunnen hergroeperen, blijven veiligheidsoperaties en opbouwmissies in Afghanistan dweilen met kraan open.

Het rondetafelgesprek in Brussel leidde niet tot een magische oplossing voor de problemen in Afghanistan. Maar het bood de hulpverleners de mogelijkheid om de NAVO en de EU duidelijk te maken wat voor hen de grootste knelpunten zijn, en gaf de NAVO en EU tegelijkertijd de mogelijkheid hun vaak bekritiseerde strategie toe te lichten. GroenLinks hoopt ook volgend jaar weer gezamenlijk met het Europese Netwerk van NGO's in Afghanistan een bijeenkomst te organiseren - en wel met een rooskleuriger conclusie dan nu.