UPMC werkt samen met dbMotion aan betere patiëntenzorg

Ness benelux bv

Pittsburgh (VS) en Raanana (Israël), 19 oktober 2006. Het University of Pittsburgh Medical Center (UPMC), een toonaangevende geïntegreerde zorginstelling, en dbMotion, een prijswinnende leverancier van web-based data-sharing en integratie technologie, hebben vandaag een initiatief ter waarde van 84 miljoen dollar aangekondigd om gezamenlijk een van de grootste voorbeelden voor echte interoperabiliteit in de gezondheidszorg te realiseren. Van dit bedrag krijgt dbMotion minimaal 35 miljoen, deels bestaande uit een investering door het UPMC.

De unieke technologie van dbMotion is de basis voor een flexibel platform, waarmee de artsen van het UPMC op een veilige manier toegang krijgen tot de compleet geïntegreerde medische gegevens van de patiënt, in 19 ziekenhuizen en 400 poliklinieken en artsenpraktijken, zonder bestaande systemen te vervangen. Een en ander moet resulteren in een model voor interoperabiliteit voor regionale en nationale zorgnetwerken, die door de Federale Overheid worden gepromoot om de veiligheid te verbeteren en de kosten te drukken. Om dit indrukwekkende project vlot te laten verlopen starten het UPMC en dbMotion in Pittsburgh een gezamenlijk ontwikkeltraject.

'De semantische interoperabiliteit, die de medische gegevens uit verschillende systemen integreert, is essentieel om te kunnen excelleren in patiëntveiligheid en kwaliteit van zorg', aldus Dan Drawbaugh, Chief Information Officer van het UPMC. 'Het systeem van dbMotion is de beste oplossing. Hiermee brengt het UPMC zijn integratie op een compleet nieuw niveau. Onze artsen beschikken hiermee, op de plaats van zorgverlening, altijd over alle actuele, relevante gegevens van de patiënten en geavanceerde beslissingondersteuningtools. De zorgsector wordt wel van alles beloofd, maar in werkelijkheid zijn er maar weinig oplossingen voorhanden. De weloverwogen samenwerking met dbMotion moet deze oplossingen nu nationaal en internationaal mogelijk maken.'

In het kader van de overeenkomst richten het UPMC en dbMotion een samenwerkingsverband op dat nieuwe oplossingen voor interoperabiliteit zal ontwikkelen voor de zorgsector. Het UPMC loopt al lange tijd voorop bij de ontwikkeling en het gebruik van de meest geavanceerde technologie en is door Hospitals & Health Networks (het tijdschrift van de American Hospital Association) acht jaar achter elkaar in de lijst geplaatst van de '100 Most Wired' ziekenhuizen van het land.

'Het UPMC staat bekend als een vooruitstrevende en vernieuwende organisatie. Dit project positioneert het UPMC als een pionier om te komen tot nieuwe vormen van informatie-uitwisseling binnen het UPMC zelf en daarbuiten', aldus Yuval Ofek, CEO van dbMotion. 'Wij zijn blij dat het UPMC deze leidende rol op zich neemt en wij denken dat onze technologie voor de flexibiliteit kan zorgen om mee te groeien met nieuwe behoeften.'

'Door te investeren in een service georiënteerde architectuur (SOA), die specifiek is gericht op de zorg, concentreert het UPMC zich duidelijk op de belangrijkste uitdaging van grote zorginstellingen: hoe krijgen we gedetailleerde interoperabiliteit die verder gaat dan gewoon wat gegevens uitwisselen en hoe integreren we de gegevens in onze processen?', vertelt Wes Rishel, vice-president en onderzoeksdirecteur bij Gartner.

Het UPMC is een van de eerste klanten van dbMotion in de Verenigde Staten. dbMotion is in 2004 ontstaan als spin-off van Ness Technologies (NASDAQ:NSTC) en de technologie van het bedrijf wordt alom toegepast in de zorg in Israël. De dbMotion(tm) Solution werd in 2001 geïmplementeerd in de Israëlische Clalit Health Services, een van de grootste zorgorganisaties ter wereld met 14 ziekenhuizen, 1300 kleinere en gespecialiseerde klinieken en 400 apotheken. In 2004 kwamen daar nog twee van de grootste onafhankelijke medische centra van Israël bij. dbMotion wordt gezien als een van de meest veelbelovende start-ups van Israël. Het bedrijf heeft de afgelopen twee jaar diverse technologieprijzen gekregen van de Microsoft Healthcare Users Group (MS-HUG).

University of Pittsburgh Medical Center (UPMC)
Het University of Pittsburgh Medical Center (UPMC) is de grootste geïntegreerde zorginstelling van Pennsylvania en een belangrijke medische non-profitinstelling van het land. Het UPMC is een van de slechts 14 ziekenhuizen van het land die een speciale vermelding kregen bij een in 2006 gehouden onderzoek van U.S. News & World Report naar de beste ziekenhuizen van Amerika.

Het UPMC staat bekend om zijn innovaties op het gebied van patiëntenzorg, onderzoek, technologie en zorgmanagement, en heeft daarmee grote economische veranderingen teweeggebracht in het westen van de staat Pennsylvania. Als grootste werkgever van de regio, met 43.000 medewerkers en een omzet van bijna 6 miljard dollar, bestaat het UPMC uit 19 ziekenhuizen van diverse aard en 400 poliklinieken, artsenpraktijken en andere instellingen voor ouderen- en thuiszorg, verzekeringen en internationale projecten. Aan het UPMC zijn bijna 5000 artsen verbonden. Daarvan zijn er meer dan 2300 in vaste dienst. Kijk voor meer informatie op www.upmc.com.

dbMotion
dbMotion is een leverancier van web-based technologie die interoperabiliteit mogelijk maakt. Hiermee wordt Health Information Exchange (HIE) ondersteund voor Regional Health Information Organizations (RHIOs) en Integrated Delivery Networks (IDNs) van zorgverleners. Door op een veilige manier gegevens uit te wisselen en toegang te krijgen tot specifieke delen van het patiëntendossier zoals dit wordt bijgehouden op locaties die anderszins geen enkele verbinding met elkaar hebben of geen gemeenschappelijke technologie hebben voor de uitwisseling van gegevens. De dbMotion(tm) Solution is al zes jaar lang volledig operationeel en wordt dankbaar gebruikt voor miljoenen patiënten en voor de integratie van miljarden gegevens. De investeerders in het bedrijf zijn Vertex Venture Capital, Pitango Venture Capital en Gemini Israel Funds. Kijk voor meer informatie op www.dbmotion.com.

Contactpersonen:

Rene Schippers
Ness Benelux BV

+31-35-6990699
rene.schippers@nl.ness.com

Belinda Eliahu
dbMotion

+972-52-5441352
belinda@dbmotion.com

Brian Parrish
Dodge Communications
(voor dbMotion)
(770) 998-0500, tst. 226
bparrish@dodgecommunications.com

Wendy Zellner
UPMC
412 647 9944
Zellnerwl@upmc.edu