Politie Midden- en West Brabant

Persberichten District Breda

BREDA, 19 oktober 2006

Man aangehouden met gestolen autoradio

ZEVENBERGEN: Donderdagmorgen heeft de politie aan de Kerkhofweg een 51-jarige inwoner van Zevenbergen aangehouden. Agenten zagen de man rond 05:30 uur zonder licht op zijn fiets rijden en spraken hem daar op aan. De Zevenbergenaar reageerde erg zenuwachtig op de aandacht van de politie, waarop de agenten besloten een nader onderzoekje in te stellen. Dat was niet voor niets, want in de tas die de fietser bij had bleek een gestolen autoradio te zitten. In een jaszak van de man zat inbrekerswerktuig. De verdachte man, die bekend staat als veelpleger is overgebracht naar het bureau, waar hij in verzekering is gesteld.

Veelpleger

De verdachte is een van de ruim 200 personen in Midden en West Brabant die onder de noemer veelpleger valt. Dat houdt in dat hij over een periode van vijf jaar meer dan tien processen verbaal tegen zich zag opmaken, waarvan ten minste één proces-verbaal in de afgelopen anderhalf jaar. De politie is deze veelplegers actief aan het opsporen. Het Openbaar Ministerie Breda, de politie Midden en West Brabant en de penitentiaire inrichtingen in Breda en Tilburg pakken veelplegers gezamenlijk aan. De aanpak omvat werkafspraken tussen de organisaties en heeft als doel de veiligheid te vergroten door middel van o.a. een zo lang mogelijke detentie voor veelplegers.

Politie onderzoekt doorrijden na aanrijding

BREDA: De politie stelt een onderzoek in naar aanleiding van een verkeersongeval aan de Mastbosstraat, waarbij de bestuurder van een personenauto de plaats van het ongeval heeft verlaten. In de nacht van woensdag op donderdag rond 01:30 uur meldde een Bredase auto-eigenaar, dat een automobilist tegen zijn geparkeerde auto was aangereden en dat de bestuurder niet meer aanwezig was. De politie hield enige tijde later op zijn huisadres de eigenaar van de auto, een 28-jarige inwoner van Klein Zundert, aan. Op de plaats van de aanrijding troffen agenten ter plaatse twee beschadigde voertuigen aan, waaronder de auto van de man uit Klein Zundert, die als total loss kan worden beschouwd. Ook een verkeerszuil en geleider waren ten gevolge van de aanrijding beschadigd. De man uit Klein Zundert ontkent dat hij betrokken is geweest bij het ongeval en heeft aangifte gedaan van diefstal van zijn auto. Na verhoor is hij in de loop van de nacht heengezonden. De politie stelt een nader onderzoek in.

Politie houdt dronken automobilist aan na aanrijding

ZEVENBERGEN: De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag een 52-jarige inwoner van Brecht aangehouden. De automobilist was rond 00:50 uur betrokken bij een eenzijdig ongeval en bleek onder invloed van alcohol achter het stuur te zitten. De man kwam uit de richting van de Stationslaan en kon zijn voertuig niet onder controle houden. Hierdoor botste hij met zijn auto tegen een verkeerspaal en reed een verkeersheuvel op. Agenten lieten hem op straat een blaastest ondergaan, die voor de man negatief uitpakte. Op het bureau blies hij een waarde van 630 ug/l. De politie heeft zijn rijbewijs ingenomen en opgestuurd naar het Openbaar Ministerie. Na verhoor is hij met een rijverbod van 7 uur heengezonden.

Beschonken automobilist aangehouden

BREDA: Een 47-jarige automobilist uit het Poolse Dzierzonoiwski is woensdagavond aangehouden aan de Claudius Prinsenlaan. Rond 23:30 uur zagen surveillerende agenten de man met zijn auto door rood licht rijden. Bij het eerste contact met de Pool vermoedde de agenten het gebruik van alcohol. Op het bureau moest de man een ademanalyse ondergaan met als uitslag 505 ug/l, terwijl de maximum limiet 220 ug/l bedraagt. Na verhoor is hij met een rijverbod van 5 uur heengezonden.

Tweetal aangehouden met gestolen kleding

BREDA: Aan de Tramsingel zijn woensdagmiddag twee inwoners van Dordrecht aangehouden. De mannen zijn 21 en 42 jaar oud. Rond 17:00 uur zagen agenten het tweetal in een auto zitten, terwijl zij een joint zaten te roken. Voor overtreding van de Opiumwet werden zij vervolgens aangehouden. Bij een onderzoek in de auto vond de politie een aantal nieuwe kledingstukken, alarmlabels, een geprepareerde tas en een kniptang. De Dordtenaren zijn in verzekering gesteld. De aangetroffen goederen zijn in beslag genomen. De politie verdenkt het duo van winkeldiefstallen.

Belgen aangehouden met 25 gram hennep

BREDA: Woensdagmiddag heeft de politie twee inwoners (20 en 22 jaar) van het Belgische Boom aangehouden. Het tweetal reed rond 16:15 uur over de Rijksweg A16 richting België. De bestuurder en zijn passagier hadden geen gordel oom. Dat was voor een agent reden om het duo aan te spreken. Naast de verkeersovertreding vond de politieman ook nog 25 gram hennep in de auto. Het Openbaar Ministerie legde de Belgen ieder een boete op van 250 euro. Na het betalen van de opgelegde boete en het afleggen van een verklaring zijn zij heengezonden.

Politie Etten-Leur houdt verkeerscontrole: 18 bekeuringen

ETTEN-LEUR: De politie van Etten-Leur heeft woensdagmiddag op diverse plaatsen in de stad verkeerscontroles gehouden. Vier agenten controleerden het verkeer aan de Vossendaal, Vosdonk, Concordialaan en Raadhuisplein. Zij schreven bekeuringen uit voor: niet dragen autogordel (13), geen identiteitsbewijs, fout parkeren (3) en niet volgen van verplichte rijrichting.

Autogordel

De politie controleert streng op het dragen van de gordel, omdat een autogordel bij een ongeval levensreddend en letselbesparend werkt. Het risico van een dodelijk ongeval is zonder gordel bijna de helft groter dan met gordel. In dat kader is het opmerkelijk dat één op de vijf mensen die reddende autogordel niet dragen. Nog verbazingwekkender is dat de politie regelmatig kinderen 'los' op de achterbank ziet zitten, zonder gordel. Een situatie die zowel voor de kinderen als voor de ouders levensgevaarlijk kan zijn. Want al bij een noodstop met een snelheid van nog geen 50 km/uur vliegen de kinderen over de voorbank richting de ruit óf zelfs er doorheen. Uiteraard moeten volwassenen op de achterbank ook een gordel dragen. Voor hun eigen veiligheid én die van degenen op de voorstoelen - bij een noodstop of botsing komen zoveel krachten vrij dat de bestuurder verpletterd kan worden door zijn of haar passagier.

Sinds 1992 is het verplicht om zowel op de voor- als op de achterstoelen de veiligheidsgordel te dragen, voor volwassenen én voor kinderen. De politie controleert streng op het dragen van de gordel, omdat een autogordel bij een ongeval levensreddend en letselbesparend werkt. Het risico van een dodelijk ongeval is zonder gordel bijna de helft groter dan met gordel.

Voor wie?
Autogordels moeten gedragen worden in een auto, brommobiel, op een quad en op de BMW C1. De verantwoordelijkheid ligt bij iedereen persoonlijk: de passagier zonder gordel draait zélf voor de bon op. Alleen voor overtredingen door kinderen jonger dan 12 jaar gaat de bon niet naar de overtreder, maar naar de bestuurder. Ook bezorgdiensten en koeriers moeten een autogordel dragen; alleen buschauffeurs en taxichauffeurs die passagiers vervoeren zijn vrijgesteld van de gordeldraagplicht. Heeft een gordel eenmaal z'n nut bewezen bij een aanrijding, dan moet de autogordel vervangen worden. Het boetebedrag voor deze verkeersovertreding bedraagt 75,-

Politie houdt hennepactie
BREDA: De politie van Breda Zuidoost heeft woensdag een hennepactie gehouden, waarbij op vier adressen soft- of harddrugs is aangetroffen. Aan de Teteringenstraat werd in een kelder een in werking zijnde hennepkwekerij aangetroffen met ruim 90 planten. De 45-jarige bewoner is aangehouden. In een tuin aan de Moermondstraat werd een 42-jarige Bredanaar gehoord over de aanwezigheid van 40 pas gesnoeide hennepplanten in de tuin van zijn woning. De bewoner is over de aanwezigheid van de planten gehoord. Tijdens een onderzoek in de woning werd geen kwekerij aangetroffen. Op de 1^e verdieping van een woning aan de Jorrisstraat vond de politie een drogisterij. In totaal lag er 40 kilogram hennep te drogen. Aan de Lage Kant vonden agenten, die de woning binnentraden op zoek naar een kwekerij, enkele slagwapens en een handelsvoorraad van diverse soorten harddrugs, waaronder cocaïne en heroïne. Een 20-jarige inwoner van Breda werd aangehouden. De drugs zijn in alle gevallen in beslag genomen. De aangehouden verdachten zijn na verhoor heengezonden.

Auteur: Henk Snepvangers