Wageningen Universiteit

Varkens op dieet stinken stukken minder

19 okt 2006

Onderdeel: Animal Sciences Group
Nummer: 378

Als varkens een uitgebalanceerd dieet voorgeschoteld krijgen met minder zwavel, dan zal de mest veel minder stinken. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Phung LeDinh van de Animal Sciences Group van Wageningen UR. Zwavel zit vooral in eiwit, maar ook in de vorm van sulfaat in het voer. Door verlaging van het eiwitgehalte in het varkensvoer daalt ook de ammoniakemissie van de mest. Voorwaarde is wel dat het varken voldoende goede eiwitten binnen krijgt om te groeien.

Uit het onderzoek blijkt dat er goede mogelijkheden zijn om via voermaatregelen de stank uit varkensmest met 80% terug te brengen en de ammoniakemissie te verlagen. Een aangepast dieet hoeft ook niet te leiden tot een lagere groei of voerbenutting bij de varkens. Het is daarbij wel belangrijk dat goed gelet wordt op de onderlinge verhouding van de voedingsstoffen in het voer.

Enkele belangrijke factoren die van invloed zijn op de stank, zoals eiwitgehalte en gehalte aan fermenteerbare koolhydraten, beïnvloeden elkaar sterk. Zo gaf een overmaat van synthetische zwavelhoudende aminozuren in het dieet een extra sterke, en onaangename geur uit de varkensmest.

Sommige grondstoffen voor varkensvoer zoals erwten, bonen en palmpitschilfers zijn rijk aan zwavel, die slecht worden benut, waardoor veel stankcomponenten kunnen ontstaan. Om de stank uit varkensmest te verminderen moeten deze grondstoffen in een juiste (minimale) hoeveelheid toegevoegd zijn aan het voer.

De ammoniakemissie van varkensmest kan verminderen door verlaging van het ruw eiwitgehalte van het voer en het toevoegen van specifieke aminozuren. Verhoging van het gehalte aan fermenteerbare koolhydraten in het voer zorgt voor een verdere daling van de ammoniakemissie.

Voorzichtigheid is echter geboden bij voermaatregelen die alleen gericht zijn op een lagere ammoniakemissie, deze verlagen niet per definitie ook de stank van varkensmest. De effecten kunnen zelfs tegengesteld zijn en een lagere ammoniakemissie geven en tegelijk meer stank.

Promotie Phung LeDinh
Phung LeDinh, werkzaam als wetenschappelijk onderzoeker bij de Animal Sciences Group van Wageningen UR, promoveert op 25 oktober om 13.30 uur in de Aula van Wageningen Universiteit bij prof.dr.ir. Martin Verstegen (Diervoeding) . De titel van het proefschrift is: âOdor from pig production: its relation to dietâ.
Het onderzoek is gefinancierd door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).