Varkens op dieet stinken stukken minder
19 okt 2006
Onderdeel: Animal Sciences Group
Nummer: 378
Als varkens een uitgebalanceerd dieet voorgeschoteld krijgen met
minder zwavel, dan zal de mest veel minder stinken. Dat blijkt uit het
promotieonderzoek van Phung LeDinh van de Animal Sciences Group van
Wageningen UR. Zwavel zit vooral in eiwit, maar ook in de vorm van
sulfaat in het voer. Door verlaging van het eiwitgehalte in het
varkensvoer daalt ook de ammoniakemissie van de mest. Voorwaarde is
wel dat het varken voldoende goede eiwitten binnen krijgt om te
groeien.
Uit het onderzoek blijkt dat er goede mogelijkheden zijn om via
voermaatregelen de stank uit varkensmest met 80% terug te brengen en
de ammoniakemissie te verlagen. Een aangepast dieet hoeft ook niet te
leiden tot een lagere groei of voerbenutting bij de varkens. Het is
daarbij wel belangrijk dat goed gelet wordt op de onderlinge
verhouding van de voedingsstoffen in het voer.
Enkele belangrijke factoren die van invloed zijn op de stank, zoals
eiwitgehalte en gehalte aan fermenteerbare koolhydraten, beïnvloeden
elkaar sterk. Zo gaf een overmaat van synthetische zwavelhoudende
aminozuren in het dieet een extra sterke, en onaangename geur uit de
varkensmest.
Sommige grondstoffen voor varkensvoer zoals erwten, bonen en
palmpitschilfers zijn rijk aan zwavel, die slecht worden benut,
waardoor veel stankcomponenten kunnen ontstaan. Om de stank uit
varkensmest te verminderen moeten deze grondstoffen in een juiste
(minimale) hoeveelheid toegevoegd zijn aan het voer.
De ammoniakemissie van varkensmest kan verminderen door verlaging van
het ruw eiwitgehalte van het voer en het toevoegen van specifieke
aminozuren. Verhoging van het gehalte aan fermenteerbare koolhydraten
in het voer zorgt voor een verdere daling van de ammoniakemissie.
Voorzichtigheid is echter geboden bij voermaatregelen die alleen
gericht zijn op een lagere ammoniakemissie, deze verlagen niet per
definitie ook de stank van varkensmest. De effecten kunnen zelfs
tegengesteld zijn en een lagere ammoniakemissie geven en tegelijk meer
stank.
Promotie Phung LeDinh
Phung LeDinh, werkzaam als wetenschappelijk onderzoeker bij de Animal
Sciences Group van Wageningen UR, promoveert op 25 oktober om 13.30
uur in de Aula van Wageningen Universiteit bij prof.dr.ir. Martin
Verstegen (Diervoeding) . De titel van het proefschrift is: âOdor
from pig production: its relation to dietâ.
Het onderzoek is gefinancierd door het ministerie van Landbouw, Natuur
en Voedselkwaliteit (LNV).
Wageningen Universiteit