Deelgemeente IJsselmonde Rotterdam

Servicepunt Vrijwilligerswerk IJsselmonde opent haar deuren

Donderdag 19 oktober, 10.00 uur, is de officiële opening van het Servicepunt Vrijwilligerswerk IJsselmonde, een project van Stichting Onbenutte Kwaliteiten IJsselmonde in opdracht van de deelgemeente IJsselmonde.

Locatie: Keizerswaard 2 (winkelcentrum Keizerswaard). Bram van Hemmen, portefeuillehouder Welzijn, Maatschappelijke Dienstverlening, Sport en Recreatie, Onderwijs en Communicatie houdt een toespraak en verricht de openingshandeling. Het Servicepunt Vrijwilligerswerk is er voor iedereen in de deelgemeente IJsselmonde die vrijwilligerswerk doet of wil gaan doen én voor organisaties die vrijwilligers in dienst hebben. De vraag van vrijwilligers en het aanbod van vrijwilligersorganisaties worden hier bij elkaar gebracht.

De deelgemeente IJsselmonde hecht veel belang aan vrijwilligers en vrijwilligerswerk. Vrijwilligers zijn het sociale kapitaal van de maatschappij. Zonder vrijwilligers zouden veel activiteiten nooit zijn uitgevoerd, omdat zij financieel onbetaalbaar zijn. Vrijwilligerswerk bestaat in vele verschillende vormen. Een keer per jaar mee als begeleider naar het ziekenhuis. Twee keer per jaar een strandwandeling verzorgen. Wekelijks spreekuur draaien in het wijkcentrum. Of elke dag de verantwoordelijkheid als bestuurslid van een drukke sportvereniging.

De activiteiten die worden verricht door vrijwilligers staan onder druk. Hoewel duidelijk is dat heel veel burgers zich inzetten, bestaat echter de indruk dat de belangstelling voor vrijwilligerswerk afneemt. Veel organisaties vinden het moeilijk om vrijwilligers voor hun organisatie te vinden.

Servicepunt biedt ondersteuning
Om het werk van vrijwilligers en organisaties te ondersteunen, heeft de deelgemeente besloten om een Servicepunt voor Vrijwilligerswerk op te richten. Hier kan iedereen die met vrijwilligerswerk te maken heeft, terecht voor vragen. Bijvoorbeeld over rechten en plichten van vrijwilligers, onkostenvergoedingen, vrijwilligerswerk met behoud van uitkering enzovoort. Voor organisaties zullen er bijeenkomsten georganiseerd worden waarbij actuele themas aan bod komen. Doel van die bijeenkomsten is om de kwaliteit van het vrijwilligerswerk te verhogen.

Vacatures
Het Servicepunt Vrijwilligerswerk IJsselmonde beschikt over een bestand met honderden vrijwilligersvacatures. Deze kunnen worden ingezien tijdens de open spreekuren van het Servicepunt of op de website www.vrijwilligerswerk-ijsselmonde.nl

Spreekuren
Het Servicepunt Vrijwilligerswerk IJsselmonde start vanaf 25 oktober met open spreekuren in het informatiepunt Werk en Scholing aan de Keizerswaard 2. Op maandagmiddag van 12.30 tot 16.30 uur en op woensdagmorgen van 08.30 tot 12.30 uur. Wie buiten deze spreekuren om contact wil met de medewerkster van het Servicepunt, kan dit telefonisch doen (010 483 43 71) of per email
(vrijwilligerswerk@okijsselmonde.nl).