FNV

Brabantse klucht toont ellendige marktwerking in streekvervoer

De marktwerking in het openbaar vervoer is een schertsvertoning. Zo reageren FNV Bondgenoten en CNV Bedrijvenbond op de nieuwe onzekerheid voor de 1150 werknemers van BBA. Connexxion wil de concessie van hun Brabantse regio op 10 december niet meer overnemen.

De buschauffeurs en ondersteunende medewerkers weten nu niet meer bij welke werkgever - en onder welke voorwaarden ze straks hun diensten rijden.

"Duurbetaalde advocaten en adviseurs verdienen dik belegde boterhammen aan de aanbestedingen", reageert vakbondsbestuurder Leen van der List. "Werknemers, reizigers en naar ons oordeel ook bedrijven worden hier slechter van."

FNV Bondgenoten en CNV Bedrijvenbond willen uiterlijk donderdag duidelijkheid van de werkgevers en de provincie Noord-Brabant over welke uitweg zij zien. Bovendien eisen de vakbonden een garantie dat er hoe dan ook een sociaal plan komt. "Komt die duidelijkheid niet snel, dan kunnen we de werknemers niet meer in toom houden", zegt Van der List.

Dinsdagavond had de vakbond al een personeelsbijeenkomst belegd omdat de huidige en beoogde nieuwe werkgever weigeren een sociaal plan af te sluiten om de nadelige gevolgen van de overgang op te vangen.

Vlak voor aanvang vertelde provinciebestuurder Eric Janse de Jonge (CDA) echter aan Van der List dat Connexxion het binnengehaalde contract voor acht jaar niet wil uitvoeren. De provincie geeft een andere uitleg aam de berekening in de offerte dan Connexxion waardoor het busbedrijf een groot verlies zou lijden. Noord-Brabant wil via de rechter afdwingen dat Connexxion zijn bussen vanaf 10 december volgens de afgesproken dienstregeling laat rijden.

Met veel moeite voorkwamen de vakbondsbestuurders dinsdagavond dat de werknemers woensdag al in protest naar het provinciehuis in Den Bosch, en de hoofdkantoren van BBA, een dochter van het Franse Veolia, en Connexxion zouden trekken.

Het personeel zit al twee jaar in onzekerheid. Medewerkers zijn er letterlijk en figuurlijk ziek van, zo lieten zij dinsdagavond aan hun vakbondsvertegenwoordigers weten.

"De werknemers en hun gezinnen hebben recht op duidelijkheid", zegt Van der List. "Gedeputeerde Janse de Jonge heeft in deze een grote verantwoordelijkheid. Niet alleen is hij verantwoordelijk voor het aanbestedingsbeleid in Brabant, hij was het ook die vorig jaar na het stopzetten van het toen lopende aanbestedingsproces verklaarde de belangen van de reiziger en de chauffeur hoog in het vaandel te hebben als het gaat om de uitvoering van het openbaar vervoer in Brabant. Het is nu aan hem die woorden waar te maken".

In juli won Connexxion de Brabantse aanbesteding. Volgens de Wet Personenverboer gaan de betrokken werknemers van BBA mee over naar de nieuwe werkgever.
---