Algemene Onderwijsbond

Onderwerpen het Onderwijsblad nr 18 21 oktober 2006

Utrecht, 19 oktober 2006

Geachte (onderwijs) redactie,
Hierbij de belangrijkste onderwerpen uit het nieuwe nummer van Het Onderwijsblad, dat aanstaande vrijdag en zaterdag bij de leden van de Algemene Onderwijsbond wordt bezorgd.

Interessante onderwerpen in dit nummer zijn:

Cover

Uitslag actie
Onderwijspersoneel vindt dat klassenverkleining en salarisverhoging de belangrijkste prioriteiten bij investeringen in het onderwijs. Dat blijkt uit de enquête van de Algemene Onderwijsbond die in het kader van de actie Onderwijsakkoord2006 onder ruim 2400 mensen werd gehouden. Andere opmerkelijke uitkomsten: de SP verdubbelt haar aanhang in het onderwijs (van 15 naar 28%) en benadert nu de PvdA (34%). DIV>

Nieuws

Docenten murw door lobby nieuwe leren
De lerarenopleiding is door competentiegericht leren en opleiden eenzijdig gericht op didactiek en dat gaat ten koste van de inhoud. Dat stelde Marijke Verbrugge, van de Vereniging Beter onderwijs Nederland, 11 oktober tijdens een pittige discussie op de faculteit educatie van de Hogeschool Utrecht.

'Onderwijs moet uitdagen'
In het onderwijs werken veel links georiënteerde mensen die sterk hangen aan het gelijkheidsdenken. Van dat laatste moet het onderwijs maar eens afstappen, betoogt Gerard Kleisterlee, voorzitter van de raad van bestuur van Philips en lid van het Innovatieplatform.

Achtergrond

Altijd prijs
Geldbedragen, bronzen beeldjes en bossen bloemen zijn er voor talentvolle leraren-in-spe, bevlogen docenten, scholen die vernieuwen, scholen die vernieuwingen juist van andere afkijken, of bijzondere onderwijsgebouwen. In het onderwijs heerst een waar prijzenfestival. Een mooi pr-middel, of meer dan dat? Plus: een overzicht van de prijzenoogst in één jaar.

Maxime Verhagen: 'Docenten moeten overstappen naar een school die wel betaalt' De basisschool vond hij 'genoeglijk', op het lyceum had hij een 'machtige tijd'. Maxime Verhagen wilde leraar geschiedenis worden, tot hij ontdekte dat er geen werk was. Schaalvergroting vindt hij achteraf dé grote vergissing van de jaren negentig. Het CDA wil het achterstandenbeleid weer helemaal op de schop nemen. Meer geld voor de driejarigen en de schakelklassen, maar minder voor de gewichtenregeling.

Seksuele voorlichting door studenten geneeskunde: 'Het gaat speelser, onbevangener' Met iemand van zo'n beetje je eigen leeftijd praat je makkelijker over seks dan met je leraar. Daarom geven geneeskundestudenten seksuele voorlichting in het voortgezet onderwijs. "Smegma? Dat is wel smerig, maar geen soa." Hoofdkantoor AOb
Jaarbeursplein 22
Postbus 2875
3500 GW Utrecht

U kunt, mits met bronvermelding, verhalen en berichten uit het blad gebruiken.

Algemene Onderwijsbond