Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB

Losse accessoires gevaarlijk in de auto

Den Haag, 19 oktober 2006

De ANWB waarschuwt dat losse accessoires zoals PDA's, mobiele telefoons, DVD-spelers gevaar kunnen opleveren voor de bestuurder en de inzittenden van een auto. Uit speciale hiervoor gehouden botsproeven wordt duidelijk dat deze voorwerpen niet veilig zijn en dat ze mensen in de auto kunnen verwonden.

De ANWB heeft samen met de Duitse zusterclub ADAC onderzocht hoe gevaarlijk achteraf te monteren accessoires kunnen zijn bij frontale- en achteropbotsingen.

Inzittenden op de voorstoelen van een auto lopen risico op onnodige verwonding als een DVD-speler alleen met een elastische band aan de hoofdsteunvan hun stoel is bevestigd. In een frontale botsing draait de DVD-speler rond de hoofdsteun naar voren en slaat tegen de achterkant van het hoofd van de passagier.

Er is een grote variëteit aan hands-free kits voor mobiele telefoons of navigatiesystemen in de auto (PDA en mobiele navigatie-systemen). De ANWB heeft de meest voorkomende bevestigingen getest. Als bij een botsing de auto van achteren wordt geraakt, leveren houders met een zuignapbevestiging op de voorruit geen gevaar op als ze correct zijn geplaatst. Daarvoor moeten de voorruiten en de zuignap schoon en vetvrij zijn. Terwijl bij een universele montagevoet de handset los komt en tot aan de leuning van de achterbank vliegt. Wanneer de hands-free kit een afsluitmechanisme heeft is er nauwelijks gevaar voor inzittenden.

Om ernstig letsel te voorkomen moet er op worden gelet dat houders van mobiele telefoons niet geplaatst worden in het bereik van airbags. Of zodanig dat ze het gebruik van schakelaars of de bediening van het voertuig belemmeren. Ook mogen ze niet geplaatst worden op plekken, waar ze in geval van een botsing geraakt kunnen worden door de knieën van de inzittenden.

Een kleerhangertje, opgehangen aan de hoofdsteun van een voorstoel, levert geen gevaar op als het correct gemonteerd is en als de passagier, die er direct achter zit, een veiligheidsgordel draagt. Is dat niet het geval, dan loopt de passagier gevaar op letsel van zijn hoofd, vooral van zijn gezicht.

Een advies is om de gebruiksaanwijzing goed te lezen voor bevestiging. Montage-instructies van accessoires moeten duidelijk en gedetailleerd zijn. Als het niet zeker is waar en hoe een houder geplaatst moet worden, adviseert de ANWB de hulp in te roepen van een expert, de fabrikant of een garagebedrijf.


Noot voor de redactie;

Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB