Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, 19 oktober 2006

UITGEVERIJ SERENA LIBRI BRENGT NIEUWE REEKS LITERATUUR

Mal'aria van Eraldo Baldini is eerste titel in de serie Roman Noir

Serena Libri, de in Amsterdam gevestigde uitgeverij van Italiaanse literatuur, begint dit najaar met een nieuwe serie boeken waarin zich macabere gebeurtenissen afspelen. Onder de overkoepelende naam roman noir maakt de uitgeverij na de reeks Italiaanse literatuur en Italiaanse thrillers nu een begin met het Italiaanse literaire horror genre. De eerste titel die in deze reeks uitkomt is Mal'aria van Eraldo Baldini.

Het verhaal speelt zich af in 1925. De drooglegging van de moerassige malaria-gebieden in de Po-vlakte is een van de speerpunten van het nieuwe regime onder leiding van Mussolini. De kindersterfte in de provincie Ravenna is abnormaal hoog. Rome stuurt Carlo Rambelli erop af, een inspecteur van de Gezondheidsdienst die afkomstig is uit de streek en het dialect spreekt. Maar de plaatselijke fascistische garde is niet op zijn bezoek gesteld en de bewoners zwijgen. Op zoek naar aanwijzingen vindt Rambelli lege doodskistjes op de begraafplaats. Is hij op tijd om de gruwelijke reden te ontdekken?

Eraldo Baldini (1952) studeerde culturele antropologie. Hij is een groot vogel-liefhebber die veel tijd doorbrengt in de waterrijke gebieden ten noorden van Ravenna, zijn geboortestad. Baldini mengt in zijn boeken het moderne en het archaïsche en laat de horror schuilen in het alledaagse. Hij heeft nu twaalf romans en verhalenbundels op zijn naam, maar schrijft ook scenario's en toneelstukken. In Italië wordt Baldini gezien als de talentvolste auteur van de roman noir.

Sinds de jaren negentig schrijft Baldini korte verhalen. In 1991 won hij een literatuurprijs op het Mystery Festival in Cattolica. Daarna verscheen zijn eerste roman, La collina dei bambini (1994), gevolgd door Bambine in 1995.

De roman Mal'aria stamt uit 1998 en werd ook in Frankrijk gepubliceerd. Het boek betekende de doorbraak naar een groter publiek. "Een fenomeen in het genre van de roman noir, door sommigen beschouwd als de Italiaanse Stephen King", schreef La Repubblica. En Carlo Lucarelli roemt zijn meeslepende plots en indringende stijl. "Baldini is zonder enige twijfel een van de belangwekkendste auteurs van de moderne Italiaanse literatuur".

Eraldo Baldini Mal'aria paperback, 160 blz, ¤ 17,95 isbn 90 76270 007 Uit het Italiaans vertaald door Aafke van der Made

----------
Voor meer informatie, beeldmateriaal en interviews: Serena Libri, Vossiusstraat 21, 1071 AD Amsterdam ' 020-6642426 serena@xs4all.nl www.serenalibri.nl