Ned. centrum voor volkscultuur

http://www.volkscultuur.nl

Persbericht

Henk van der Meijden neemt circusboek in ontvangst

Op 20 oktober wordt tijdens een groot circuscongres op het Malieveld in Den Haag het boek Circus de magie van een cirkel gepresenteerd. Het boek geeft een kijkje achter de schermen van het circus. Het boek wordt overhandigd aan journalist, circusliefhebber én circusdirecteur Henk van der Meijden.

Henk van der Meijden is al jarenlang éen van Nederlands bekendste journalisten. Wat velen niet weten is dat hij ook een groot circusliefhebber is, die van zijn grootste hobby zijn beroep heeft gemaakt. Van der Meijden staat namelijk internationaal bekend als de grootste Nederlandse circusdirecteur. Met zijn Wintercircus in Stuttgart brengt Van der Meijden circus van de bovenste plank. Ook is hij elk jaar medeverantwoordelijk voor het befaamde jaarlijkse kerstcircus in Carré. Van der Meijden staat in de traditie van het grote klassieke circus.

Als journalist was en is Henk van der Meijden altijd op zoek naar de diepere persoonlijke drijfveren van mensen. Het is daarom heel toepasselijk dat het boek Circus de magie van een cirkel aan hem wordt aangeboden. Het boek geeft namelijk een kleurrijk beeld van het circusleven en het dagelijks bestaan van Nederlandse circusdirecteuren, artiesten en vrouwen in het circus. Wie droomt er niet van een leven in de piste als clown of zwevend aan de trapeze? Maar hoe is het leven in en naast de piste werkelijk?

In Circus de magie van een cirkel staan artikelen over de dagelijkse beslommeringen en vreugdes die circusdirecteuren als Robert Ronday, Alberto Althoff, Dick Hoezee en Maurice Veldkamp meemaken. De circusvrouwen komen aan het woord over het leven in een woonwagen, opvoeding van de kinderen en werken in dit reizende theater. Maar ook de geschiedenis van het circus en circus als kunstdiscipline komen aan bod.

Behalve Henk van der Meijden geven ook alle andere Nederlandse circusdirecteuren acte de présence. Voor het eerst zijn ze allemaal aanwezig tijdens het Circuscongres op het Malieveld in Den Haag. Samen met Henk van der Meijden krijgen zij, die gezamenlijk het gezicht van het Nederlandse circus vormen, het boek overhandigd.

Het congres is een onderdeel van het Jaar van het Circus. In het jaar van het circus wil het Nederlands Centrum voor Volkscultuur, de Vereniging van Nederlandse Circusondernemingen, Circomundo en de Club van Circusvrienden aandacht vragen voor de betekenis van circus als kunst en erfgoed.

Ineke Strouken (red.), Jan Stads (foto's), Circus de magie van een cirkel (Utrecht/'s-Hertogenbosch 2006) Uitgever: Nederlands Centrum voor Volkscultuur in samenwerking met Adr. Heinen Uitgevers. ISBN 9086800165 EAN 9789086800162

Wilt u bij de uitreiking aanwezig zijn, neem dan contact op met het Nederlands Centrum voor Volkscultuur. Ook voor meer informatie of een recensie-exemplaar van Circus de magie van een cirkel kunt u contact opnemen met het Nederlands Centrum voor Volkscultuur, F.C. Dondersstraat 1, Utrecht, (030-2760244), ncv@volkscultuur.nl. Op vrijdag zelf, tijdens het congres, kunt u contact opnemen met de congresorganisatie, op 06-53240892.