Negatieve gevolgen van liberalisatie kansspelsector

De lotto

Liberalisatie van de kansspelsector heeft negatieve gevolgen voor de samenleving

European Lotteries, de koepel van vergunninghoudende kansspelorganisaties, heeft deze week een onafhankelijk onderzoek over de liberalisering van de kansspelsector in Europa vrijgegeven en waarschuwt voor de sociale en economische consequenties die de liberalisering op de samenleving zal hebben. Het onderzoek is uitgevoerd door het onafhankelijke Britse onderzoeksbureau London Economics.

Volgens het onderzoek van London Economics, zou een liberalisering van de kansspelen leiden tot een toename in gokverslaving en vergroot ze het risico van criminele zaken, als fraude. Verder blijkt uit het onderzoek dat een daling van inkomsten voor de Staat en voor Goede Doelen het gevolg kan zijn. Dit zou onvermijdelijk sociale en economische consequenties voor de maatschappij hebben.

De Goede Doelen die gesteund worden door loterijen betrekken een breed scala van sectoren, waaronder gezondheidszorg, sport, cultuur, welzijn en wetenschap. London Economics schat dat de steun voor Staat en Goede Doelen in 23 EU-landen (Italië en Malta zijn niet in de berekening opgenomen) zou dalen met ongeveer 35%. London Economics baseert haar conclusies op een model waarbij sprake is van slechts gedeeltelijke liberalisering. Bij volledige liberalisering zouden de sociale en financiële gevolgen nog groter zijn. Momenteel heeft echter geen enkel land ter wereld een volledig geliberaliseerd stelsel.

Het verdedigen van het restrictieve stelsel en daarmee het tegengaan van liberalisering van de kansspelsector is al jaren een belangrijk aandachtsgebied van De Lotto. Het meest recente succes bleek afgelopen dinsdag toen het gerechtshof in Arnhem ten gunste van De Lotto geoordeeld heeft dat de Engelse bookmaker Ladbrokes zijn website definitief moet sluiten voor de Nederlandse markt.

'Het huidige restrictieve stelsel zorgt ervoor dat de sociale kosten die gepaard gaan met negatieve effecten van kansspelen beheersbaar en onder controle zijn', aldus Lotto directeur Tjeerd Veenstra. 'Daarnaast profiteert de samenleving van de opbrengsten van kansspelen.'


--------------------------------
Het volledige rapport is in het Engels beschikbaar via: www.european-lotteries.org

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met De Lotto: Tjeerd Veenstra, directeur De Lotto, telefoonnummer: +31 6 53 347 410