Gemeente Utrecht

Utrecht, 12 oktober 2006
Sw/110

Houtzaagmolen Kranenburg in herinnering

Samen met een bewoonster onthult wethouder Robert Giesberts (Openbare Ruimte) vrijdag 20 oktober aanstaande om 14.00 uur op het plantsoen, grenzend aan de Kranenburgerweg en de Bosch van Drakensteinlaan, een gedenkbord. Op het bord staat informatie over de geschiedenis van de molen en een afbeelding van de molen in volle glorie en in de latere staat van verval. Van 1797 tot 1954 stond deze molen op het erf van de hofstede Kranenburg voor het zagen van hout dat via de Kromme Rijn werd aangevoerd. Een buurtbewoner haalt tijdens de onthulling herinneringen op aan de houtzaagmolen.

Vervallen staat
Aan het begin van de vorige eeuw raakte de molen geleidelijk in verval. Voor de uitvoering van het uitbreidingsplan Kromme Rijn werd de molen in 1943 gekocht door de gemeente Utrecht. Vervolgens werd er een restauratieplan opgesteld dat door gebrek aan geld uiteindelijk niet is uitgevoerd.

Houtroof
Tijdens de laatste oorlogswinter van 1944 tot 1945 is de molen vanwege enorme schaarste aan brandstoffen ten prooi gevallen aan houtroof om de huizen van de totaal verarmde bevolking warm te kunnen stoken. Begin jaren '50 was er dan ook niet meer over van de molen dan een ruïne. In 1954 is de molen uiteindelijk afgebroken en is een fraaie houtzaagmolen als herinnering aan de landelijke omgeving voorgoed verdwenen.

Werkgroep Directe Voorzieningen
De Werkgroep Directe Voorzieningen neemt initiatieven om tot het verfraaien van het stadsbeeld te komen en om historische elementen terug te brengen in het straatbeeld. Voorbeelden van projecten zijn de restauraties van oude muurreclames, zoals bijvoorbeeld van de voormalige bakkerij Top op de hoek Drift/ Wittevrouwenstraat, een wegwijzer met de afstanden naar toeristische bestemmingen bij het vertrekpunt van de vakantiebussen op het Jaarbeursplein, de zonnewijzers in de bestrating op het Janskerkhof en op de muur van de Buurkerk en het terugbrengen van een replica op ware grootte van het middeleeuwse schip (het zogenaamde Utrechtse schip waarvan het origineel zich in het Centraal Museum bevindt) op de oorspronkelijke vindplaats in een plantsoen aan de Van Hoornekade.