Ingezonden persbericht


persinformatie
Aanvoerdaling en omzetstijging voor bloemenveilingen

De omzet van de gezamenlijke bloemenveilingen in Nederland is in september met
1,1% gestegen ten opzichte van vorig jaar. De omzet kwam hiermee uit op 279 miljoen euro. De stroom van aangevoerde producten droogde op bij 923 miljoen stuks. Dit bleek een daling te zijn van zo'n 7,4% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De aanvoerdaling was waarneembaar in alle drie de categorieën. Alleen de kamerplanten wisten ondanks dat een hogere omzet te behalen. De categorieën snijbloemen en tuinplanten lieten een omzetdaling zien. Bij deze analyse moet wel worden aangetekend dat september dit jaar 1 veildag minder kende dan 2005. Tot en met september hebben de bloemenveilingen een omzet behaald van ruim 3 miljard euro. Een stijging van 4,5%. De aanvoerdaling bedroeg 2,8%. Het aantal producten dat in deze periode werd aangevoerd bedroeg een krappe 10 miljard stuks. De gemiddelde prijs van 31 cent die voor de verkochte producten werd betaald bleek 3 cent hoger te liggen dan in de eerste 9 maanden van 2005. Dit blijkt uit recente cijfers van de Vereniging van Bloemenveilingen in Nederland (VBN).

Snijbloemen
De omzet van snijbloemen daalde met 0,3% tot 173 miljoen euro. De aanvoer daalde met 7,3% tot een totaal van 839 miljoen stelen. De prijs steeg met 2 cent tot 21 cent gemiddeld.


. Chrysanthemum in trosvorm kende geen goede maand. De aanvoer nam met 6% af door een kleiner areaal. Deze daling van het aanbod was echter niet voldoende om de gemiddelde prijs van dit product te laten stijgen. De gemiddelde prijs nam af met 1 cent tot 15 cent. Dit betekende een daling van de omzet met 13,8% tot ruim 18 miljoen euro.
. Aanvoerders van de geplozen vorm van Chrysanthemum brachten gezamenlijk 21% meer stelen naar de veiling. Hierdoor daalde de gemiddelde prijs die voor de producten werd betaald met 7 cent naar 30 cent gemiddeld. De totale omzet van dit artikel was hierdoor 2,8% lager dan in september 2005.
. De omzet van Gerbera steeg in de afgelopen maand met 13,6% tot een krappe 10 miljoen euro. Deze stijging was te danken aan de gestegen gemiddelde prijs. Er werd 16 cent betaald tegen 13 cent een jaar eerder. De aanvoer daalde met 6,2% tot een kleine 63 miljoen stuks. Zowel bij mini- als grootbloemige soorten daalde de aanvoer, wat een gunstig effect had op de prijsvorming van beide.
. Ook de aanvoer van Alstroemeria daalde in september. Met maar liefst 21% minder aanvoer kwam deze onder de 20 miljoen stuks te liggen. Deze lagere aanvoer bleek een gunstige werking te hebben op de gemiddelde prijs van dit product. Deze steeg met 4 cent. Gemiddeld werd er 18 cent afgerekend. De aanvoerdaling was een correctie op die van vorig jaar. Toen kwam er veel product in september op de markt vanwege gunstige weersinvloeden.
. Ronduit goede prijzen werden betaald voor de snij-Hydrangea. Hoewel er veel over dit product te doen is, nam de aanvoer maar bescheiden toe met 2,3%. De vraag naar dit product steeg echter sterker dan de aanvoer van dit artikel. Dit bleek uit de gemiddelde prijs. Deze nam toe van E1,03 tot E1,20. De omzet steeg in september met 19,2%.

Kamerplanten
De omzet van kamerplanten bedroeg ruim 91 miljoen euro. Dit was een stijging van 4,7% ten opzichte van een jaar eerder. De aanvoer was net als bij de snijbloemen lager. Er werd 8,7% minder aangevoerd dan in september 2005. De aanvoer bedroeg afgerond 61 miljoen stuks. De gemiddelde prijs steeg met 20 cent tot E1,53. De algemene prijsstijging is met name te danken aan de ontwikkelingen bij Hedera en de prijsstijgingen van de al relatief duurdere producten zoals Phalaenopsis en Anthurium.
. Chrysanthemum bestaat uit twee typen potchrysanten. De ene is de grote bolchrysant de ander de kleinere jaarrond potchrysant. Deze eerste werd in september veel meer aangevoerd dan een jaar eerder (+35%). Ook de kleinere jaarrond chrysant kende een wat ruimere aanvoer (+5%). De aanvoertoename van de totale groep bedroeg 15,2%. Van beide artikelen daalde de gemiddelde prijs. Omdat er ten opzichte van vorig jaar verhoudingsgewijs meer duurdere producten werden verhandeld, bleef de gemiddelde prijs van de totale productgroep op een ongeveer (-1 cent) gelijk niveau. Hierdoor steeg de omzet met 10,6% tot 6,8 miljoen euro.
. Al het gehele jaar staat Anthurium in de belangstelling. Ook in september werden opnieuw goede resultaten behaald. De 2% grotere aanvoer werd grif van de hand gedaan, getuige de stijging van de gemiddelde prijs met 37 cent tot bijna E 4,-.
. De aanvoer van Kalanchoe kende een sterke daling in september. Er werd ruim 15% minder aangevoerd. Door het warme weer in de voorgaande maanden is de productie naar voren verschoven. Dit veroorzaakt een tijdelijke dip. Daarnaast is een kweker tijdelijk uit productie. De gemiddelde prijs van dit artikel steeg met 15 cent tot 65 cent. Vorig jaar waren de prijzen slecht. Met deze stijging is de gemiddelde prijs terug op het niveau van 2 jaar geleden. De omzet kwam bijna 11% hoger uit dan een jaar eerder.
. Spathiphyllum kende in tegenstelling tot Kalanchoe juist en sterke uitbreiding in stuks in september. Er werd zo'n 32% meer aangevoerd. Deze aanvoergroei werd veroorzaakt door een sterke toename van de kleinere potmaten. Automatisch daalde hierdoor de gemiddelde prijs die voor deze groep betaald werd. De gemiddelde prijs van E1,06 was 21 cent lager dan september 2005.

Tuinplanten
De relatief kleine tuinplantenomzet moest in september 3,6% inleveren ten opzichte van september 2005. Hiermee kwam de omzet uit op 14,8 miljoen euro. Om deze omzet te verwezenlijken waren 24 miljoen aangevoerde planten nodig. Dit waren er echter wel 7,2% minder dan een jaar eerder. De gemiddelde prijs steeg met 2 cent tot 64 cent.


- einde persinformatie -



Ingezonden persbericht