Ingezonden persbericht


Nieuws update van het Productschap Diervoeder, 20 oktober 2006

Valse GMP certificaten in omloop

Bestemd voor: GMP deelnemers en certificatie-instellingen

Een aantal ongeldige GMP certificaten zijn in de markt gesignaleerd. Het betreft ogenschijnlijk correcte certificaten, maar blijken niet geregistreerd te zijn op de PDV database als deelnemende, GMP gecertificeerde bedrijven. Om hoeveel valse certificaten in de markt het gaat, is niet te zeggen. PDV onderzoekt de situatie grondig en zal over uitkomsten daarvan nader berichten.

De ontdekte, valse GMP certificaten zijn afgegeven in de periode mei -augustus van dit jaar en betreffen GMP 13 certificaten. Op het eerste gezicht zijn de certificaten niet van echt te onderscheiden. Het enige dat ontbreekt, is het unieke PDV-registratienummer van de bedrijfslocatie. Bij controle blijken de "gecertificeerde" bedrijfslocaties helemaal niet voor te komen op de PDV database voor gecertificeerde bedrijven.

Hoewel maar een beperkt aantal valse certificaten werd ontdekt, is het niet te zeggen om hoeveel falsificaties het in werkelijkheid gaat. Ook is niet duidelijk of de valse documenten zich beperken tot certificaten van GMP 13. Het enige dat marktpartijen op dit moment kunnen doen is het unieke PDV-registratienummer controleren. Om helemaal zeker te zijn kan bovendien de PDV website worden geraadpleegd.

PDV is een onderzoek gestart naar de bron van deze valse certificaten. Op dit moment is het nog niet mogelijk om over resultaten daarvan te berichten. Wel is duidelijk dat passende maatregelen zullen worden genomen. Het onderzoek wordt geholpen als marktpartijen die een foutief certificaat in de markt gewaar worden, een kopie daarvan aan PDV toesturen. Dit alles om transparantie en vertrouwen in de markt te bevorderen.