ABN AMRO

Delft/Amsterdam, 23 februari 2006

Handelsmissie voor mkb-ondernemers naar Noord-Amerika

MKB-Nederland en ABN AMRO organiseren in opdracht van de EVD van 21 tot en met 28 oktober 2006 een handelsmissie voor mkb-ondernemers naar de Verenigde Staten en Canada. Hierbij worden de steden Chicago en Toronto aangedaan. Deelname staat open voor twintig mkb-ondernemers uit specifieke sectoren, waaronder hoogwaardige technologie, zware- en lichtere machines en informatie- en communicatietechnologie. Ook mkb-ondernemers uit de sectoren food- en food processing, nanotechnologie, medische- en biotechnologie, diensten en de afvalmarkt kunnen zich vanaf april inschrijven voor de handelsmissie naar Noord-Amerika.

Doelstelling van MKB-Nederland, ABN AMRO en de EVD is om bedrijven met interesse in met name de Amerikaanse markt een duwtje in de rug te geven bij het opstarten van zaken in en met Amerika. Tijdens de handelsmissie in oktober, die wordt begeleid door MKB-Nederland en ABN AMRO, wordt voor de deelnemers een individuele 'matchmaking' georganiseerd. Voorafgaand aan de handelsmissie worden al potentiële geschikte zakenpartners geselecteerd, met wie de ondernemers vervolgens tijdens de missie gesprekken voeren.

Voor ondernemers die interesse hebben in de Amerikaanse markt is deze week het boek 'Amerika, de oversteek waard' gelanceerd, waarin praktische tips staan en interviews met ondernemers die 'de oversteek' al met succes hebben gemaakt. De Verenigde Staten vormen met hun 293 miljoen inwoners een enorme markt, waarvan de verschillende staten deelmarkten zijn. Amerikanen hebben grote belangstelling voor nieuwe producten, nieuwe technologie en nieuw design. In vergelijking met Nederland wordt in de VS meer waarde gehecht aan de kwaliteit dan aan de prijs van producten en diensten. Amerikanen hechten een groot belang aan service, waarvoor ze - anders dan in Nederland - bereid zijn extra te betalen.

De ondernemer die op de Amerikaanse markt wil starten, dient echter met een aantal zaken rekening te houden. Een
aansprakelijkheidsverzekering is voor ondernemers die een bedrijf in de VS starten dringend geadviseerd. De fabrikant van producten als machines kan in de VS bij eventuele ongelukken aansprakelijk worden gesteld, niet de werkgever. Als er een claim wordt ingediend, zijn de kosten van de advocaat doorgaans torenhoog. Bij een aansprakelijkheidsverzekering wordt de advocaat door de verzekering betaald.

Het bancaire verkeer in de VS verloopt grotendeels via cheques. In de VS ontvang je geen rente op een lopende rekening. In plaats daarvan wordt een 'earning credit rate' gegeven: een tegoed dat wordt gebruikt om de kosten voor het betalingsverkeer te voldoen. Verder dienen ondernemers zich ervan bewust te zijn dat Amerikaans-Engels een andere taal is dan het Brits-Engels. Bij het opstellen van teksten en folders is daarom van belang om rekening te houden met typisch Amerikaanse woorden, een Amerikaanse manier van spreken en indien van toepassing, een Amerikaanse maatvoering.

Veel meer informatie over zaken doen in Amerika is te vinden in het boekje 'Amerika, de oversteek waard', dat is te downloaden van de websites van het Bureau Internationale Handel van MKB-Nederland, www.internationalehandel.mkb.nl en ABN AMRO, www.abnamro.nl/zakelijk. Het boek is via de website ook kosteloos te bestellen.

Noot voor de pers
Ondernemers die meer willen weten over de handelsmissie naar de VS die van 21 tot en met 28 oktober 2006 plaatsvindt naar Chicago en vervolgens Toronto (Canada) kunnen zich melden bij Iris Olivier, projectleider Internationale handel bij MKB-Nederland, mail: olivier@mkb.nl. Geïnteresseerde ondernemers kunnen zich vanaf april inschrijven, zie te zijner tijd ook de berichtgeving op www.internationalehandel.mkb.nl.

Ondernemers die informatie willen over buitenlandse markten of een persoonlijk gesprek wensen, zijn van harte welkom bij de EVD. Contactpersonen EVD zijn Ton Durieux en Mariëlle Haasnoot, tel. 070 778 87 54, mail: vs@info.evd.nl.

Perscontacten:
MKB-Nederland: tel. 015 2191 285
ABN AMRO: tel. 020 6288 900

ABN AMRO Bank N.V.

Afdeling Persvoorlichting
(HQ 9140)
Postbus 283
1000 EA Amsterdam

Telefoon: 020 628 89 00
Buiten kantoortijden:
020 629 80 00
Fax: 020 629 54 86


Copyright © 1998-2006 ABN AMRO Bank N.V.
All rights reserved.