Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis


Koningin opent 21 oktober 2006 vijfentwintigste Jantje Beton Sprankelplek

Hare Majesteit de Koningin opent 21 oktober in Den Haag de vijfentwintigste `Jantje Beton Sprankelplek'. Deze speel- en ontmoetingsplaats is een cadeau van Jantje Beton voor de jubilerende Koningin, die tevens vijfentwintig jaar beschermvrouwe is van de organisatie.

Het afgelopen jaar zijn in het hele land Sprankelplekken geplaatst (vijfentwintig in totaal) en met de feestelijke opening van deze laatste Sprankelplek is het cadeau compleet.

Naast het officiële gedeelte is er de hele dag aandacht voor spel en ontmoeting. Een koor van kinderen uit de buurt gaat het Sprankellied zingen en buurtbewoners verzorgen lekkernijen, spelletjes en activiteiten. Op het moment van de opening zal de Koningin worden bijgestaan door kinderen uit het hele land, zogenaamde vertegenwoordigers van Sprankelplekken die elders in het land staan.

De eerste Sprankelplek, die in juni door de Koningin werd geopend in de Utrechtse wijk Overvecht, heeft navolging gekregen in vierentwintig andere plaatsen in Nederland. Op alle locaties staat het zelfde kunstwerk. Dit roestvrije stalen ontwerp symboliseert een kroon en is door kinderen te gebruiken als speelruimte of ontmoetingsplaats. De acht `sprankels' in de top zijn steeds versierd met tekeningen van kinderen uit de buurt. Beeldend kunstenaar en speeldeskundige Jos Spanbroek is de ontwerper van het kunstwerk.

Jantje Beton is een organisatie die opkomt voor de speelkansen van kinderen. Daarom initieert en financiert Jantje Beton projecten om kinderen - met name die door omstandigheden in de verdrukking dreigen te komen - voor te bereiden op een actieve deelname aan onze samenleving.

26 september 2006
© RVD