Vrije Universiteit Amsterdam

Medische opvang asielzoekers onvoldoende

Maandag 23 oktober vindt bij VUmc/VU de conferentie Asielbeleid en Gezondheid plaats. De directe aanleiding hiervoor is de constatering dat er op het gebied van de gezondheid van asielzoekers vaak iets misgaat. Enerzijds hebben we hier te maken met het feit dat specifieke hulp aan vaak ernstig getraumatiseerde asielzoekers niet altijd voldoende is geregeld. Anderzijds gaat het om gewone goede toegang tot gezondheidszorg.

De 8.000 tot 10.000 asielzoekers wier dossiers dan wel behandeld zijn, maar die op straat staan omdat ze nergens naartoe kunnen (het land van herkomst erkent ze bijvoorbeeld niet en voorziet ze niet van papieren), hebben onvoldoende toegang tot zorg. Dit, omdat ze officieel niet langer bestaan: ze zijn 'illegaal' gemaakt of met onbekende bestemming (MOB) vertrokken. Het onderwerp toegang tot zorg is bijzonder actueel nadat de Tweede Kamer hier afgelopen donderdag over discussieerde naar aanleiding van incidenten met de Medische Opvang Asielzoekers (MOA). De regel dat asielzoekers geen directe toegang tot de huisarts hebben, heeft verschillende keren geleid tot het te laat inroepen van goede medische hulp met alle gevolgen van dien. Minister Hoogervorst ziet dit als mogelijkheid om de hele MOA op te heffen. Dit is uiteraard de oplossing niet, want specifieke hulp aan asielzoekers blijft noodzakelijk. Het moet wel ánders. De conferentie moet goede aanbevelingen opleveren die vervolgens aangeboden worden aan de nieuwe regering.

De conferentie is een initiatief van VU medisch centrum, stichting Een Royaal Gebaar, de Vrije Universiteit, Pharos, Dokters van de Wereld, de Johannes Wierstichting, VluchtelingenWerk Nederland, ChildRight en IFMSA-VUmc. Plaats: Aula Vrije Universiteit, Amsterdam

Programma

09.00-10.00 Ontvangst

10.00-10.25 Inleiding Ivan Wolffers, Sectie Gezondheidszorg en Cultuur, VUmc, Amsterdam Film: Het verhaal van Marthe Selemani Moamba Productie: Mike S. Bloem en Katja Kova?

10.25-11.25 Plenaire sessie Toegang tot de gezondheidszorg voor ongedocumenteerden nationaal en internationaal. Door Maria van den Muijsenbergh en Evert Bloemen Maria van den Muijsenbergh: "Als een gazelle tussen de leeuwen: gezondheid en toegang tot gezondheidszorg van mensen zonder papieren" Evert Bloemen: "Toegang tot zorg, maar eerst zorg om toegang..."

11.25-11.45 Pauze

11.45-12.45 Plenaire sessie De psychische, sociale en fysieke gezondheidsproblemen bij asielzoekers, ongedocumenteerden en AMA's als gevolg van het huidige asielbeleid in Nederland. Door respectievelijk Joop de Jong en Tammy Bean. Joop de Jong: "Psychisch (on)welbevinden onder vluchtelingen en asielzoekers in Nederland" Tammy Bean: "Geestelijke Gezondheids- en Ontwikkelingsbehoeftes van AMA's gedurende de Asielprocedure"

12.45-13.45 Lunch

13.45-15.45 Workshops In kleine groepen zullen deelnemers naar verschillende aandachtsgebieden kijken. Ze zullen knelpunten aangeven en aanbevelingen formuleren om aan een volgende regering aan te bieden ter overweging voor een beter beleid voor asielzoekers en hun toegang tot zorg.

15.45-16.15 Pauze koffie en thee

16.15-17.45 Forum discussie met vertegenwoordigers van de politieke partijen naar aanleiding van de aanbevelingen die in de werkgroepen zijn gevormd; de discussie staat onder leiding van Djoeke Veeninga. Voor de discussie zijn een aantal politici uitgenodigd, waarvan Khadija Arib (PvdA), Jan de Wit (SP) en Naïma Azough (Groen Links) hebben toegezegd te komen. Van de andere uitgenodigde politici wachten we nog op een reactie.

17.45-18.00 Afsluiting en evaluatie

18.00-19.00 Nabespreking onder het genot van hapjes en drankjes

Noot voor de redactie,