Unieke samenwerking tussen SSPB en Reaplus

Boaborea

Investeren in vitaliteit loont.
'Bewustworden&trainen van lichaam om uitval in bouw te voorkomen'

DORDRECHT - Het Dordtse opleidingsbedrijf voor de bouw, de SSPB, start een uniek samenwerkingsverband met Reaplus. Met een actieve instaptraining voor de leerlingen wil SSPB de aandacht vestigen op bewustwording van het lichaam. Deze preventieve aanpak moet uiteindelijk het hoge uitvalpercentage van bouwmedewerkers terugbrengen. Maandag 23 oktober vindt voor het eerst een sportdag in dit kader plaats.

De bouwwereld heeft jaarlijks met een substantieel groot aantal uitvallers te maken, waarvan een groot deel moet stoppen wegens gezondheidsproblemen. 'Veel bouwvakkers hebben last van rug- of schouderproblemen. Daarom willen we de jongeren aan het begin van hun carrière al leren bewust om te gaan met hun lichaam, zodat ze langer in de bouw kunnen werken', vertelt directeur-bestuurder Arie van den Herik van de SSPB. 'Door hen te wijzen op de risico's en gevaren en hen te leren hoe daarmee om te gaan, kunnen wij werkgevers een duurzame inzetbaar blijven. Dat hoort bij de opleiding, vinden wij. We hebben niet alleen aandacht voor de technische vaardigheden, maar juist ook voor houding en gedrag'.
Om dit bewustworden te realiseren werkt het opleidingsbedrijf sinds kort samen met Reaplus. De zeventig aangemelde leerlingen Timmeren, Metselen, Steigerbouw en Tegelzetten krijgen eerst theorieles over onder meer anatomie, belasting & belastbaarheid, tiltechnieken en de koppeling van theorie en praktijk.
Als afronding vindt maandag 23 oktober de eerste sportdag bij Reaplus plaats. De SSBP-leerlingen doorlopen dan drie onderdelen in competitieverband: spinning, touwtrekken en het afleggen van een parcours. 'Met de sportdag willen we hen laten zien dat sporten leuk is en dat het belangrijk is om ook na werktijd goed te bewegen', aldus Van den Herik.
Het opleidingsbedrijf besteedt veel aandacht aan preventie en het bewustwordingsproces. Zo krijgen de startende bouwvakkers ook na een intensieve cursus een erkend veiligheidsdiploma. En leerlingen die tijdens de opleiding geblesseerd raken, krijgen dezelfde dag nog ondersteuning van Reaplus. Door hen direct te begeleiden en een passende training aan te bieden is een versnelde terugkeer op de werkvloer gegarandeerd en wordt blijvende uitval voorkomen. Van den Herik: 'Kortom een opleiding in de bouw geeft toekomst'.