Universiteit van Tilburg 19 oktober 2006

Gastcollege Alexander Pechtold aan Universiteit van Tilburg

Wat te doen na het NEE tegen de Europese grondwet?

Alexander Pechtold, lijsttrekker van D66, geeft aanstaande maandag 23 oktober een gastcollege aan de Universiteit van Tilburg. Hij geeft onder meer antwoord op de vraag waarom de grote politieke partijen zich niet aan het thema Europa wagen.

In zijn gastcollege spreekt Alexander Pechtold over de lessen van het Nederlandse 'nee' in Europese Grondwetsreferendum, over hoe er elders in Europa over de toekomst van deze grondwet wordt nagedacht en waarom het onverantwoordelijk is dat alle grote Nederlandse politieke partijen zich níet aan dit onderwerp wagen. Het gastcollege is georganiseerd door de studentenorganisaties AWAKe International (Association for World Affairs: Poverty Reduction, Human Rights, and Environmental Issues) en Erasmus Student Network (ESN) in samenwerking met de Jonge Democraten Brabant, de politieke jongerenorganisatie van D66.
Het openbare college begint met een uitgebreide inleiding van Pechtold. Hierna zal hij met het publiek in de zaal in discussie gaan aan de hand van een aantal stellingen over Europa. Deelnemers zijn uitgenodigd om voorafgaand aan het college zelf een stelling aan te leveren (via gastcollege@gmail.com). Naast Alexander Pechtold zal ook kandidaat-kamerlid Kajsa Ollongren (nr. 5 op de kandidatenlijst) aan de discussie deelnemen.

Alexander Pechtold (Leiden, 1965) studeerde kunstgeschiedenis en archeologie aan de Universiteit Leiden en werkte enkele jaren als veilingmeester. In 1994 werd hij raadslid voor D66 in Leiden. Van 1997-2002 is Pechtold wethouder te Leiden, met als portefeuilles Milieu, Sport en Cultuur, Grotestedenbeleid, Onderwijs en Verkeer & Vervoer/Parkeren. In 2003 wordt Pechtold benoemd tot Burgemeester van Wageningen; in 2005 tot Minister van Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties.

Kajsa Ollongren (Leiden, 1967) studeerde geschiedenis en internationale betrekkingen aan de Universiteit van Amsterdam en is plaatsvervangend directeur-generaal op het ministerie van Economische Zaken.

Noot voor de pers
Het gastcollege vindt plaats van 15.30-17.00 uur in de Aula van de Universiteit van Tilburg, Warandelaan 2 te Tilburg. Journalisten kunnen een (beperkt) aantal vragen stellen aan Alexander Pechtold. Indien u daarvan gebruik wil maken, kunt u zich melden bij D66-medewerkers Peter van Gool, tel: 06-51643951, email: p.vgool@planet.nl of Gino Awesta 06-16404883.

UvT Persbericht