Ingezonden persbericht


Persbericht 20 oktober 2006

Convenant garandeert veiligheid in vernieuwde Bijlmermeer

Maandag 23 oktober a.s. wordt het Veiligheidsconvenant Vernieuwing Bijlmermeer ondertekend in de ambtswoning van burgemeester Cohen. Doel van het convenant is het garanderen van een goed woon- en leefklimaat in de vernieuwde Bijlmermeer. Het convenant is een initiatief van Woningstichting Rochdale en wordt ondertekend door de gemeente Amsterdam, de Regiopolitie Amsterdam-Amstelland, het Openbaar Ministerie, het Stadsdeel Amsterdam Zuidoost en de Bijlmer Bewoners Raad. Het convenant geldt tot 2013.

Het convenant garandeert dat de opgaande lijn in het woon- en leefklimaat in de vernieuwde Bijlmermeer wordt voortgezet. Stadsdeel Zuidoost coördineert de maatregelen om drugsproblematiek aan te pakken en zorgt voor opvang van verslaafden uit Zuidoost. Ook worden camera's geplaatst op overlastplekken, wordt zwerfafval opgeruimd en groen onderhouden. Rochdale laat nieuwe huurders "woonregels" ondertekenen waarin is vastgelegd wat in de woning en de woonomgeving is toegestaan. Uit bewoners worden veiligheidsambassadeurs geselecteerd die samen met huismeesters toezien op naleving van die regels. Nog te slopen complexen worden extra beveiligd. De Bijlmer Bewoners Raad houdt contact met de bewonerscommissies, betrekt bewoners bij het verbeteren van veiligheid en leefbaarheid en adviseert over de aanpak van problemen.

De politie Amsterdam-Amstelland vestigt een regiecentrum aan de Flierbosdreef. Het regiecentrum coördineert repressieve maatregelen en het verlenen van zorg. Een speciale projectleider, agenten en een permanent ondersteuningsteam voeren de maatregelen uit. Het Openbaar Ministerie vervolgt altijd dealers en verslaafden die delicten plegen. Het OM stelt een speciale aanpak voor veelplegers op die bestaat uit vervolging én zorg.

Rochdale beheert 45.000 woningen in Amsterdam, waarvan 11.000 in de Bijlmermeer, en is nauw betrokken bij de vernieuwing van de wijk. Duizenden flatwoningen zijn gesloopt en vervangen door nieuwbouw. Andere woningen zijn gerenoveerd. De vernieuwing is over enkele jaren voltooid.