Gemeente Heemskerk


vrijdag, 20 oktober 2006

Aantal bijstandsuitkeringen in Heemskerk in 2006 gedaald met ruim 100

HEEMSKERK - Mede op grond van de inzet van het reïntegratieproject Work First is er binnen de gemeente Heemskerk een daling gerealiseerd van het aantal bijstandsgerechtigden. De verwachting is dat aan het eind van 2006 het aantal klanten dat een uitkering ontvangt in het kader van de Wwb (Wet werk en bijstand) is gedaald van 650 naar 530 en dat dit aantal nog verder daalt tussen 1 januari en 1 april 2007.

Een medewerker van De Meergroep

Een medewerker van De Meergroep

De gemeente Heemskerk heeft in 2006 in samenwerking met De Meergroep veel tijd en aandacht besteed aan Work First. Work First is een nieuwe methode van reïntegratie. Burgers van Heemskerk die een beroep doen op bijstand, krijgen geen uitkering maar een baan aangeboden. Deze manier van werken blijkt nu dus uiterst succesvol en heeft in een periode van acht maanden tot een spectaculaire daling van het aantal uitkeringen geleid.

Wethouder Mieke Baltus licht toe: "Uiteindelijk is een bijstandsuitkering alleen bedoeld voor mensen die het echt nodig hebben: het vormt een (tijdelijk) vangnet voor wie echt niet kan werken. Doordat we nu op een andere manier werken, houden we tijd, geld en energie over voor de mensen die op een uitkering aangewezen zijn."

In samenwerking met De Meergroep krijgt een burger van Heemskerk binnen 24 uur na de uitkeringsaanvraag een arbeidsovereenkomst voorgelegd. Binnen die baan wordt de kandidaat ook sollicitatietraining en opleidingsmogelijkheden geboden in de vorm van korte cursussen. De arbeidsovereenkomst is drie maanden met een optie op verlenging van nogmaals drie maanden.

In de komende maanden zal de gemeente Heemskerk starten met onderzoek naar nieuwe methoden om nog meer uitkeringsgerechtigden te laten reïntegreren op de arbeidsmarkt. Belangrijk is om de groep die al langere tijd een uitkering ontvangt, te stimuleren om deel te nemen aan de maatschappij.

---