Socialistische Partij

Balkenende heeft een film nodig om de werkelijkheid te zien

23-10-2006 * SP-Kamerlid Krista van Velzen is blij verrast over de oproep van Balkenende voor een Europees duurzaam energiebeleid. De minister-president blaast samen met zijn Engelse collega Tony Blair hoog van de toren over klimaatverandering. Europa moet snel maatregelen nemen om onder andere onze economie te redden. Balkenende komt tot die conclusie na het zien van de klimaatfilm `An Inconvenient Truth' van Al Gore. Van Velzen: "Goed dat hij dit nu doet, maar waar was hij de afgelopen jaren toen het over het klimaat ging?"

Krista van Velzen Balkenende heeft zich sinds zijn aantreden als premier slechts één keer laten zien bij een debat over duurzaamheid en klimaat, pas nadat hij daar uitdrukkelijk door de Kamer om werd verzocht. Dit in tegenstelling tot veel andere Europese leiders die zich in eigen land veel meer inzetten voor duurzaamheid. "Dat Balkenende zich nu ineens uit dat niets opwerpt als de Hansje Brinkers van Europa is wel erg hypocriet," stelt Van Velzen. "Het lijkt er erg op dat hij tijdens de verkiezingen makkelijk wil meeliften op het succes van Al Gore".

Het kabinet heeft tot nu toe altijd voor een dubbetje op de eerste rang willen zitten en zich makkelijk van de kyotodoelstellingen afgemaakt. Door te investeren in het buitenland koopt Nederland zijn CO2-reductie goedkoop af en de vervuilende industrie in Nederland blijft buiten schot. Hetzelfde gebeurt met de handel in CO2-emissierechten. Dit Europese systeem dwingt bedrijven zo energiezuinig mogelijk te produceren, omdat elke ton uitstoot van CO2 geld kost. Onder grote kritiek van de SP heeft het kabinet echter ingestemd met een hoog emissieplafond met gratis uitstootrechten. De prikkel om energiezuinig te produceren ontbreekt dus volledig.

Als klapper op de vuurpijl trokken de ministers Wijn en Zalm nog eens de fiscale aftrekmogelijkheden en subsidies voor duurzame energie in. Initiatieven die door met name het midden- en kleinbedrijf worden ondernomen om op duurzame energie over te stappen zijn in één klap door het kabinet de nek om gedraaid. Van Velzen: "Prima hoor, dat Balkenende het licht van Al Gore heeft gezien, maar laat hij dan eerst eens kritisch naar zijn eigen beleid kijken voor hij om zich heen gaat wijzen."