Universiteit Maastricht

Universiteit Maastricht
Persbericht
23 oktober 2006

Lovende woorden over programma en alumni

Visitatiecommissie beoordeelt University College Maastricht

Het ziet er naar uit dat het University College Maastricht (UCM) het eerste officieel geaccrediteerde University College van Nederland wordt. Afgelopen donderdag en vrijdag ontving het UCM de visitatiecommissie, die daarover een advies gaat uitbrengen aan de accrediteringsorganisatie NVAO. De eerste signalen zijn positief: aan het eind van het bezoek gaf de commissie alvast een mondelinge toelichting op haar bevindingen. Met drie 'excellente' scores en maar liefst acht keer 'goed' toonde de commissie zich zeer onder de indruk. Ze stelde dat UCM als voorbeeld zou moeten dienen voor colleges en universiteiten wereldwijd. In December moet het definitieve rapport met de bevindingen van de commissie verschijnen, daarna velt de NVAO haar definitieve oordeel.

De decaan van UCM, prof. dr. Louis Boon, is vandaag nog meer verrast dan afgelopen vrijdag. 'Bij het lezen van andere visitatierapporten ontdekte ik vanochtend dat de score 'goed' al niet zo vaak wordt uitgedeeld, laat staan 'excellent'. Als je dan weet dat we excellent hebben gescoord voor het niveau van het programma én het niveau van onze afgestudeerden, ben ik erg onder de indruk. Iedereen hier trouwens.' De commissie, bij monde van voorzitter prof. dr. Herman van den Bosch, zei vrijdag zeer onder de indruk te zijn van de prestaties van UCM-afgestudeerden. 'De masterprogramma's waarvoor zij zich met gemak kwalificeren zijn niet de minste.' Ook de kwaliteit van de eindopdrachten, de zogeheten 'capstones' zijn volgens de commissie van een ongebruikelijk hoog niveau voor studenten die hun bachelor afsluiten.

Deze positieve (voorlopige) beoordeling, is voor iedereen die binnen of met UCM heeft gewerkt een kroon op de afgelopen vijf jaar, zegt Louis Boon. Natuurlijk zijn er ook verbeterpunten genoemd, bijvoorbeeld op het gebied van de 'academic advisors', de persoonlijke begeleiders die studenten gedurende drie jaar intensief coachen. Louis Boon: 'Voor de acadamic advisors die worden 'ingehuurd' vanuit andere faculteiten (ongeveer tweederde) is het soms moeilijk om het hele curriculum diepgaand te doorgronden. Dat is heel begrijpelijk. Het is een aandachtspunt dat ook binnen UCM al hoog op de agenda stond en staat.'

Wat is UCM?
Het University College wijkt af van andere universitaire opleidingen met een open curriculum volgens het van oorsprong Angelsaksische 'liberal arts' concept: een (volledig Engelstalige) brede bacheloropleiding voor studenten met een brede belangstelling en hoge academische ambities. Studenten stellen zelf een onderwijsprogramma samen uit een breed aanbod van circa 120 cursussen, verspreid over diverse wetenschapsgebieden. Na twee semesters kiest de student voor één van de drie hoofdrichtingen: Social Sciences (sociale wetenschappen), Humanities (geestesweten­schap­pen) of Sciences (natuurwetenschappen). Bij de samenstelling van het onderwijsprogramma wordt de student intensief begeleid door een academic advisor. Een ander essentieel onderdeel van het UCM-programma is het onderwijs in academische vaardigheden, zoals opzet van een wetenschappelijk onderzoek, leren discussieren, presentatievaardigheden en schrijfvaardigheden.

De succesvolle alumni
De eerste lichting UCM-studenten startte in 2002, tegelijk met de invoering van de bachelor-masterstructuur in het Nederlandse Hoger Onderwijs. Na het UCM kunnen studenten direct de arbeidsmarkt op, maar het ligt meer voor de hand dat zij doorstromen naar een masteropleiding. Door haar brede opzet geeft UCM toegang tot een breed aanbod van hooggekwalificeerde masteropleidingen.

De afgestudeerden van het College blijken aan deze verwachtigen te voldoen: een flink aantal bachelors is toegelaten tot prestigieuze masteropleidingen aan de universiteiten van bijvoorbeeld Oxford, Londen en Warwick, of Columbia University in New york. Veel afgestudeerden stromen in bij onderzoeksmasters, hetgeen de academische doelstellingen van het programma bewijst Ook de enkelingen die direct de arbeidsmarkt betreden doen het goed: één van hen is geselecteerd voor een traineeship bij een consultancy firm in Chicago.

De accreditatie
Om te worden toegelaten tot het reguliere onderwijsstelsel (inschrijving in het Centraal Register Opleidingen Hoger Onderwijs, CROHO) dient een opleiding te worden geaccrediteerd door het NVAO (Nederlands-Vlaamse Accreditatie Organisatie). Bij de start in 2002 kreeg het UCM een voorlopige accreditatie (dus zonder visitatierapport) voor een periode van vijf jaar. Die periode loopt af in december 2007. Bij de accreditatie baseert het NVAO zich op een visitatierapport, dat is opgesteld door een door NVAO erkende instantie, in dit geval het QANU. Zij hebben een visitatiecommissie samengesteld, bestaande uit Professor Herman van den Bosch (voorzitter), decaan Managementstudies aan de Open Universiteit Nederland, Professor Barbara Kaplan, decaan van het Sarah Lawrence College in New York, USA, professor Jean-Pierre de Greve, Faculteit Wetenschappen, Vrije Universiteit Brussel, België (voormalige decaan van het Vesalius College Brussel) en Marcel Jonker (studentlid), PhD student/promovendus aan de Universiteit Tilburg. De visitatiecommissie beoordeelt het onderwijsprogramma, de kwaliteit van de docenten, de faciliteiten, de interne kwaliteitszorg, de resultaten van studenten (doorstroming en diplomarendement) en internationalisering.

Noot voor de pers:
Voor meer informatie over de inhoud van dit persbericht kunt u terecht bij prof. dr. Louis Boon, decaan van UCM, tel. 043 388 5471, e-mail Louis.Boon@ucm.unimaas.nl De afdeling Communicatie & Relatiebeheer van de UM is bereikbaar via 043 388 5222, e-mail pers@bu.unimaas.nl. Voor urgente zaken buiten kantooruren: 06 4602 4992. De persberichten van de Universiteit Maastricht staan op internet: http://www.pers.unimaas.nl/

Universiteit Maastricht - 30 years of international quality Maastricht University is a Dutch university with a strong European and international outlook. Cherishing and stimulating talented people and creating opportunities for innovative education and research relevant to society's needs are core values of Maastricht University.