Gemeente Hengelo

Leerplichtambtenaren brengen verrassingsbezoek

De leerplichtambtenaren van de gemeente Hengelo hebben vrijdag 20 oktober een verrassingsbezoek gebracht aan de Willemschool en de Bataafse Kamp. Doel van het bezoek was om bij het begin van de herfstvakantie te onderzoeken of er sprake was van luxe verzuim. Vlak voor de vakantie houden ouders hun kinderen soms thuis om eerder met vakantie te kunnen gaan.

Verrassingsbezoek

Ondanks dat het bezoek een complete verrassing was voor de schooldirecties, werden de leerplichtambtenaren bij beide scholen hartelijk ontvangen. Ze kregen alle medewerking: toegang tot alle klassen en ook tot alle faciliteiten en gegevens uit de schooladministratie om de afwezige leerlingen of hun ouders te kunnen bellen of te bezoeken.

Resultaat

Op de Willemschool waren alle 150 kinderen aanwezig, met uitzondering van een leerling die ziek was en een leerling die met toestemming afwezig was. Bij de Bataafse Kamp bleken 36 van de 1100 leerlingen afwezig. De leerplichtambtenaren gingen al deze afmeldingen na. De afwezige leerlingen, of de ouders van de afwezige leerlingen werden opgebeld met de vraag waarom de leerling niet aanwezig was.

Proces verbaal

Uiteindelijk bleken zes leerlingen zonder geldige reden afwezig te zijn. In één geval was luxe verzuim wel duidelijk geworden tijdens een telefoongesprek tussen de leerplichtambtenaar en de ouder. Op de achtergrond was te horen dat passagiers voor een vlucht werden verzocht op tijd naar een bepaalde gate te gaan. De zes leerlingen en hun ouders worden per brief opgeroepen om bij de leerplichtambtenaar op gesprek te komen. In die brief worden ze uitgenodigd voor het afleggen van een verklaring voor het opmaken van een proces verbaal.