Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Evaluatie subsidieregeling schippersinternaten

Kamerstuk, 23-10-2006

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DJB/JZ-2664961

23 oktober 2006

1. Aanleiding
Het jaar 2005 heeft voor het dossier Schippersinternaten in het teken gestaan van de evaluatie van de Subsidieregeling welzijnsbeleid, onderdeel schippersinternaten (hierna: de subsidieregeling). De evaluatie is uitgevoerd door Berenschot. Berenschot heeft het Eindrapport Evaluatie subsidieregeling schippersinternaten op 9 december 2005 opgeleverd aan de begeleidingscommissie van het evaluatieonderzoek, waarin het ministerie van VWS en de Centrale Stichting van Internaten voor Schippers- en Kermisjeugd (CENSIS) hebben geparticipeerd.
Naast de evaluatie van de subsidieregeling hebben de Inspectie Jeugdzorg en de Auditdienst van VWS in 2005 onderzoeken verricht naar respectievelijk de kwaliteit binnen de sector schippersinternaten en het stelsel van subsidiëring.
Ik heb met de sector op 7 maart jl. overleg gevoerd over deze rapporten. Met deze brief bied ik de genoemde onderzoeksrapporten aan uw Kamer aan en zal ik ingaan op de belangrijkste bevindingen uit deze rapporten en mijn reactie hierop.

2. Belangrijkste bevindingen onderzoeken
De belangrijkste bevindingen uit de genoemde onderzoeksrapporten zijn: 1) Er is onduidelijkheid over de Arbeidstijdenwet voor de schippersinternaten.
2) De Subsidieregeling welzijnsbeleid, onderdeel schippersinternaten, is efficiënt gebleken en werkt goed. Wel is er sprake van een aantal bureaucratische onderdelen in deze regeling.
3) De kwaliteit van de zorg in de schippersinternaten is goed. De kwaliteit van de zorg staat echter wel onder druk door druk op de beschikbare financiële en personele middelen.

In het vervolg van deze brief ga ik achtereenvolgens in op deze bevindingen.

Arbeidstijdenwet
De Inspectie Jeugdzorg heeft mij aanbevolen ervoor te zorgen, dat er op korte termijn duidelijkheid ontstaat over de toepassing van de Arbeidstijdenwet binnen de sector Schippersinternaten. Op 5 april jl. heeft hierover ambtelijk overleg plaatsgevonden met collega's van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) en vertegenwoordigers van CENSIS. Dit ambtelijk overleg heeft geresulteerd in de gezamenlijke conclusie, dat de huidige werkroosters die de Schippersinternaten voor de aanwezigheidsdiensten hanteren, passen binnen de mogelijkheden die het nieuwe Arbeidstijdenbesluit geeft. Het nieuwe Arbeidstijdenbesluit is met ingang van 1 juni 2006 in werking treden. Hiermee behoren de door de Inspectie Jeugdzorg geconstateerde onduidelijkheden tot het verleden.

Bureaucratische onderdelen subsidieregeling schippersinternaten In de onderzoeken is geconcludeerd, dat de ingetrokken Subsidieregeling welzijnsbeleid, onderdeel schippersinternaten, efficiënt gebleken is en goed werkt. Daarom wordt deze slechts op onderdelen gewijzigd. De wijziging betreft een tweetal instrumenten, waarvan bij de evaluatie is gebleken dat deze tot onnodige bureaucratie hebben geleid.
Zo was er de afgelopen jaren sprake van meerdere subsidiestromen naast de reguliere instellingssubsidie. Deze subsidiestromen zullen op basis van het aantal kinderen in internaten op 15 september 2006 in de normprijzen worden verdisconteerd.
Tevens diende CENSIS op basis van de ingetrokken Subsidieregeling welzijnsbeleid jaarlijks een vergelijkend onderzoek naar de werkelijke kosten van de huisvesting, verzorging en opvoeding van een kind in een internaat en naar de personeelsformatie per kind te verrichten. Bij de evaluatie van de Subsidieregeling welzijnsbeleid is geconcludeerd dat dit onderzoek niet werkt en geen toegevoegde waarde heeft. Daarom heb ik besloten niet meer gebruik te maken van deze instrumenten bij de subsidiëring van de sector Schippersinternaten vanaf 1 januari 2007.

De kwaliteit van de zorg in de schippersinternaten De Inspectie Jeugdzorg heeft vastgesteld dat het kwaliteitsbeleid van de sector schippersinternaten voldoet aan de eisen van het ministerie en de verwachtingen van de inspectie. Daarnaast heeft de inspectie vastgesteld, dat de internaten voldoende zorg leveren aan de kinderen en dat zij voldoende voorwaarden scheppen voor de veiligheid van de kinderen in de internaten.
Ook Berenschot heeft geconstateerd dat er sprake is van een kwalitatief verantwoorde zorg, maar dat het in stand houden van deze kwaliteit wel onder druk staat door druk op de beschikbare financiële en personele middelen.

Omdat ik het van belang vind, dat de verzorging, opvoeding en huisvesting van kinderen in schippersinternaten van voldoende kwalitatief niveau blijft en niet vermindert, heb ik besloten om de normbedragen op grond waarvan ik CENSIS subsidieer, hiervoor bij te stellen. Met deze bijstelling worden de normbedragen weer op het niveau gebracht van de normbedragen, zoals deze zijn vastgesteld bij de inwerkingtreding van de subsidieregeling in 2001.

Dit pakket aan maatregelen acht ik een adequate reactie op de belangrijkste bevindingen uit de verschillende onderzoeksrapporten.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

drs. Clémence Ross-van Dorp

Documenten


* Rapport Inspectie Jeugdzorg augustus 2005 (nieuw venster) Rapport | 1-8-2005 (pdf, 47 pag., 144 kB) Rapport 'Veilige Vaart'; Onderzoek naar de kwaliteit van de sector schippersinternaten
* Rapport Auditdienst VWS 2600.04.07 (nieuw venster) Rapport | 11-10-2006 (pdf, 10 pag., 115 kB) Onderzoek naar de werking van het stelsel van subsidiëring voor kinderen of pleegkinderen van schippers en kermisexploitanten.

* Eindrapport evaluatie subsidieregeling schippersinternaten (nieuw venster) Rapport | 9-12-2005 (pdf, 81 pag., 466 kB)