Algemene Federatie van Militair Personeel

embargo tot 23 oktober 13.30 uur

PERSBERICHT

Doorn, 23 oktober 2006

FNV vakbonden voor militairen en BNMO bundelen krachten

Brede basis voor FNV-Veteranen

Duizenden militairen zullen de komende twee jaar worden uitgezonden naar Uruzgan. Velen van hen zullen naar afloop van hun contract Defensie verlaten en worden veteraan. Het verleden heeft geleerd dat een aantal van hen na korte of langere tijd problemen kan krijgen als gevolg van de uitzending. Bovendien worden er niet alleen militairen naar Uruzgan uitgezonden. Op dit moment alleen al zijn er op 6 plaatsen in de wereld in totaal ruim tweeduizend Nederlandse militairen betrokken bij crisisbeheersingsoperaties. Dit alles vereist professionele belangenbehartiging die specifiek is gericht op de problematiek van de veteraan.

De militaire vakbonden AFMP/FNV en MARVER/FNV bundelen hun kracht en kennis met de Bond van Nederlandse Militaire Oorlogs- en Dienstslachtoffers (BNMO) binnen FNV-Veteranen. FNV Veteranen is een initiatief van AFMP/FNV en MARVER/FNV omdat zij constateren dat het ontbreekt aan een goede belangenbehartiging als het gaat om de specifieke veteranenproblematiek. De BNMO voegt daar nu kennis en diensten voor zorg, hulpverlening en lotgenotencontact aan toe. Op 23 oktober is hiertoe een intentieverklaring getekend.

Op 24 mei 2005 is FNV-Veteranen gelanceerd. Leden van FNV-Veteranen komen via de diverse bonden van de FNV binnen. Wanneer men lid is van de FNV en tevens veteraan, is het mogelijk om gebruik te maken van de diensten van FNV-Veteranen. Het doel van FNV-Veteranen is in eerste instantie collectieve belangenbehartiging voor alle generaties Nederlandse veteranen. Sinds 2005 hebben al vele veteranen zich aangesloten bij FNV-Veteranen.

De BNMO levert al sinds 1945 zorg en verzorgt de belangenbehartiging voor veteranen en dienstslachtoffers. De BNMO heeft in Doorn aangepaste huisvesting en een nazorgcentrum gerealiseerd voor de in en door de militaire dienst beschadigde leden. Als belangenbehartiger heeft de BNMO geen formele status binnen het georganiseerde overleg. Vandaar dat al veel langer goede samenwerkingsbanden bestaan met AFMP/FNV. Door de samenwerking binnen FNV-Veteranen, kunnen veteranen die daar bij aangesloten zijn ook beschikken over professionele nazorg en hulpverlening.

Op 23 oktober hebben voorzitter van de AFMP/FNV W. van den Burg, voorzitter van de MARVER/FNV H.H. Busker en voorzitter van de BNMO L.H.A.M. Timmermans een intentieverklaring getekend voor de samenwerking binnen FNV-Veteranen. De drie partijen zullen de samenwerking in het komende half jaar verder uitwerken en verbreden om op die manier de Nederlandse veteranen optimale service te kunnen verlenen..

EINDE PERSBERICHT

Nadere informatie:

AFMP/FNV en MARVER/FNV: Wim van den Burg, telefoon: 06-53526080 BNMO: Louis Timmermans 06-53812437


---- --