Lange Frans opent homomonument in Madurodam

Coc nederland

PERSBERICHT
20 oktober 2006

Lange Frans opent homomonument in Madurodam

Lange Frans opent dinsdag 24 oktober het homomonument in Madurodam. De rapper onthult het monument samen met de Amsterdamse burgemeester Job Cohen, COC-voorzitter Frank van Dalen en de 17-jarige burgemeester van Madurodam, Maurits van der Donk.

Het monument in de miniatuurstad in Den Haag is een kopie op schaal 1 op 25 van het homomonument dat naast de Amsterdamse Westerkerk staat. 'Madurodam staat vol met symbolen, het homomonument in Amsterdam is hét symbool van homo-emancipatie', aldus burgemeester Job Cohen.

Het initiatief voor het miniatuurhomomonument is afkomstig van COC Nederland, dat andere homo-organisaties uitnodigde het initiatief te ondersteunen. De homobelangenvereniging die dit jaar zestig jaar bestaat, heeft een nieuwe doelstelling: na wettelijk geregelde rechten nu sociale acceptatie in de maatschappij. 'Het homomonument in Madurodam is een mooie manier om zowel Nederlanders, waaronder grote aantallen schoolkinderen, als internationale toeristen in aanraking te brengen met homoseksualiteit in Nederland', aldus COC-voorzitter Frank van Dalen.

Homo-intolerantie is volgens Lange Frans vooral te wijten aan onwetendheid. De rapper, bekend van het duo Lange Frans & Baas B, wil zich daarom inzetten om homoseksualiteit bespreekbaar te maken. Zo nam hij onlangs een duet op met zanger Gordon. De twee zullen het duet tijdens de opening van het homomonument live ten gehore brengen. Het openen van het monument is een groot statement in een kleine stad. 'Ik ben geen homo, maar ook geen homofoob', aldus Lange Frans.

Het homomonument in de miniatuurstad heeft zijden van 160 centimeter en staat tussen winkelcentrum Magna Plaza en het Rijksmuseum aan de gracht.