Ruud Lubbers en Wouter Bos op Nacht van de VN

Booij, klusman en van bruggen

24 oktober 2006, 17.30 tot 02.00 uur in melkweg en cinecenter, amsterdam

Meer dan 1500 jongeren praten over de toekomst van de VN met onder anderen Agnes van Ardenne, Femke Halsema, Ahmed Aboutaleb, Sophie Hilbrand, Jozias van Aartsen en Paul Rosenmöller. En er is muziek van o.m. Lange Frans en Baas B en Joost van Bellen.

Op dinsdag 24 oktober aanstaande vindt in Amsterdam de vierde editie van de Nacht van de VN plaats. Poppodium Melkweg en bioscoop Cinecenter zijn vanaf 17.30 uur het toneel van debatten, documentaires, interviews, muziek, werkgroepen en nog veel meer, met behalve bovengenoemde deelnemers, o.a. Pieter van Geel, Bert Koenders, Farah Karimi, Henk Jan Ormel, Hans van Baalen, Jan Douwe Kroeske, Froukje Jansen, Alvaro Pinto en Christa Meindersma. Deze vierde editie van de Nacht van de VN staat in het teken van de internationale agenda voor de komende jaren.

Programma
Een kleine greep uit het programma: Paul Rosenmöller interviewt Agnes van Ardenne over haar werk als minister van Ontwikkelingssamenwerking, de Amsterdamse wethouder Ahmed Aboutaleb laat film- en tv-fragmenten zien van gebeurtenissen die zijn wereld veranderden en praat hierover met Leon Verdonschot (Nieuwe Revu), Michael Franti geeft via een videoverbinding commentaar op zijn documentaire I know Im not Alone, over het dagelijks leven in o.m. Irak, theaterregisseur Johan Simons biedt met het Brandhaarden programma van NT Gent een kijkje in de hoofden van dictators en wereldleiders, de muzikanten van Nomades et Skaetera (FR) steken Manu Chao naar de kroon, acht bekende Nederlanders houden pleidooien voor de millenniumdoelen, en nog veel en veel meer. Het hele programma met achtergrondinformatie staat op www.dewereldvandevn.nl.

Een nieuw tijdperk
Secretaris-Generaal Kofi Annan spreekt via video om 18.00 uur de Nacht van de VN toe. Na een periode van tien jaar geeft hij het stokje over. De VN, en wij daarmee ook, gaan een nieuw tijdperk tegemoet, met een nieuwe leider. Wat verwachten wij van Ban Ki-Moon? En waar zou de VN meer aandacht aan moeten geven? Hoe kan de VN versterkt worden? En welke rol zou Nederland moeten spelen op het internationale toneel? In opdracht van NCDO peilt onderzoeksbureau Interview/NSS de Nederlandse opinie hierover. Tijdens de Nacht van de VN presenteren we deze resultaten. Wat vindt het publiek? Wat zeggen de gasten? Met de resultaten van dat onderzoek in de hand praten politici, artiesten, opiniemakers, journalisten en experts van over de hele wereld tijdens de Nacht met ongeveer 1500 jongeren over de problemen van nu en zoeken ze samen naar oplossingen voor de toekomst.

Finale verkiezing VN-jongerenvertegenwoordiger
Een belangrijk onderdeel van de Nacht van de VN is de finale van de verkiezing van de nieuwe VN-jongerenvertegenwoordiger. Na een heftige voorronde in Tivoli in Utrecht en intensieve campagneweken, dingen er nog drie kandidaten mee naar de felbegeerde functie. Tijdens de Nacht nemen deze finalisten het tegen elkaar op in twee debatten. Het publiek bepaalt wie er wint. Diegene vertrekt twee dagen later al voor een eerste kennismakingsbezoek aan de VN in New York.

Achtergrond
De Nacht van de Verenigde Naties is een initiatief van NCDO (Nationale Commissie voor Internationale Samenwerking en Duurzame Ontwikkeling) en de NVVN (Nederlandse Vereniging voor de Verenigde Naties), in samenwerking met het ministerie van Buitenlandse Zaken. Wat betreft de verkiezing van de nieuwe VN-jongerenvertegenwoordiger is ook de Nationale Jeugdraad betrokken als partner. De Nacht van de VN past in een langer traject van VN-gerelateerde activiteiten in Nederland, waarin inspraak van burgers, en met name van jongeren, in VN-zaken centraal staat.


Noot voor de redactie,