Wageningen Universiteit

Woudencertificaten stimuleren mestreductie

20 okt 2006

Onderdeel: Wageningen UR
Nummer: P083

Op 24 oktober reikt staatssecretaris Pieter van Geel de eerste Woudencertificaten uit aan een aantal boeren uit de Friese Wouden. De uitreiking vindt plaats in het Bestuurscentrum van Wageningen Universiteit en Reaearchcentrum. Het âwoudencertificaatâ geeft aan dat de houder ervan boert op een manier die overeenstemt met het duurzaamheidstraject dat is ontwikkeld door de vereniging âNoardlike Fryske Wâldenâ (NFW). Dit duurzaamheidstraject, dat ter plaatse wordt omschreven als âkreas en tûk buorkjeâ (schoon en slim boeren) behelst een sterke reductie van de mineraleninput in de melkveehouderij en een gelijktijdige opvoering van de efficiëntie van het mineralengebruik.

Wageningen UR heeft samen met de NFW een rekenmodel ontwikkeld, welke is geaccepteerd door LNV en VROM. Met deze aanpak worden ecologie en economie in elkaars verlengde geplaatst. Bovendien kan zo worden doorgeboerd in een waardevol landschap dat veel natuurwaarden herbergt.

Het woudencertificaat kent een âinstitutionele borgingâ. Dat wil zeggen dat het steunt op en is ingevlochten in de vele activiteiten die de NFW als institutie onderneemt op en rondom het duurzaamheidstraject. Deze stappen en activiteiten zijn nauwkeurig vastgelegd in een protocol.

De gegevens die nodig zijn voor de berekening worden jaarlijks door collega boeren, boerinnen en/of boerenzoons en âdochters verzameld. Deze gegevens worden vervolgens ingevoerd, doorgerekend en gecontroleerd op het kantoor van de NFW in Drachten door terzake kundige mensen, waarna ze met de bedrijven worden doorgesproken in studiegroepen waaraan elke ontvanger van een certificaat verplicht deelneemt. Alle gegevens worden opgeslagen in het kantoor in Drachten om een vlotte controle-op-controle mogelijk te maken. Om de vijf jaar nodigt de NFW een groep externe deskundigen uit om het systeem als geheel te beoordelen. In samenwerking met Wageningen UR, Wetterskip Fryslân en andere instanties verricht NFW een serie metingen van de kwaliteit van flora, water, lucht en bodem in het gebied. Hiermee wordt als het ware âzijdelingsâ gecontroleerd of de aanspraak op duurzaamheid wordt waargemaakt.

De âtoegangâ (tot het certificaat) wordt scherp bewaakt. Alleen als boeren voldoen aan precieze randvoorwaarden kan een certificaat worden uitgereikt. Hierbij gaat het om een kunstmestgift die lager is dan 125 kg/ha, om een N-overschot (aanvoer minus afvoer) lager dan 140 kg/ha en om een gemiddeld ureumgehalte lager dan 25. Periodiek wordt geëvalueerd of de randvoorwaarden voldoende zijn om de gebiedsdoelen te realiseren. Het certificaat gaat vergezeld van praktische aanbevelingen die aangeven hoe de milieudruk verder kan worden verlaagd.
Â
Programma
15.30 â 15.40 Welkom door prof. Johan Bouma namens de Raad van Bestuur van Wageni
ngen UR
15.40 â 16.00 Presentatie staatssecretaris drs. Pieter van Geel,

16.00 â 16.15 Presentatie dhr. Douwe Hoogland voorzitter Noardlike Fryske Wâlden
16.15 â 16.25 Uitreiking certificaten door staatssecretaris drs. Pieter van Geel
16.25 â 16.30 Afsluiting door prof. Johan Bouma