Frontiers: 'nano-netwerk' met Europees impact

ENSCHEDE, Nederland, October 23 /PRNewswire/ --
Het Europese nanotechnologie netwerk Frontiers (www.frontiers-eu.org) organiseert van 24 t/m 26 oktober 2006 in Sicilië haar tweede "Annual Meeting". Penvoerder van dit netwerk is het MESA+ instituut voor micro- en nanotechnologie van Universiteit Twente (Enschede, NL). Frontiers, een "Network of Excellence" gefinancierd door de Europese Commissie, is een succesvol voorbeeld van een netwerk dat de Europese positie op het gebied van toegepaste nanotechnolgie weet te versterken.

"It's an impressive line up of top-quality partners. They are definitely bringing together top organisations in Europe in nanotechnology research," said Ottilia Saxl, Chief Executive Officer of the Institute of Nanotechnology.

In twee jaar tijd heeft Frontiers aanzienlijke middelen en kennis weten te verwerven in ruim 40 samenwerkingsverbanden binnen diverse onderzoeksprojecten onder 192 onderzoekers van 12 vooraanstaande onderzoeksinstituten in 8 verschillende Europese landen.

Het recentelijk gelanceerde "Virtuele Lab" geeft de deelnemende onderzoekers de mogelijkheid specifieke (nano) apparatuur en instrumenten te delen. Tijdens de bijeenkomst in Sicilië wordt ook het eerste Europese opleidingsprogramma binnen Frontiers geïntroduceerd. Dit programma maakt het voor PhD studenten mogelijk een curriculum bij een ander deelnemend instituut te volgen.

Centraal doel voor Frontiers is de algemene Europese integratie op het gebied van bionanotechnologisch onderzoek. Bionanotechnologie is een vorm van toegepast onderzoek en het brede, multidisciplinaire karakter stelt het Frontiers netwerk voor grote uitdagingen. Op het gebied van de levenswetenschappen verschaft nanotechnologie ongekende mogelijkheden om metingen uit te voeren en nieuw "nanogereedschap" toe te passen in onderzoeken op verschillende schaal: bacteriën, cellen, planten en patiënten. Bionanotechnologie zal ook een enorme impact hebben op de gezondheidszorg door de nieuwe mogelijkheden voor manipulatie, analyse en interactie met biologische Op de strategische onderzoeksagenda van Frontiers staan onderwerpen als nieuwe medicijnen, weefselkweek voor transplantatie, implantaten, biosensoren en analytische technieken om de materie op nano-niveau te kunnen onderzoeken.

W www.frontiers-eu.org

Contact:

Dr. J. W. Weener, University Twente, MESA+ Research, Institute, P.O. Box 217, 7500 AE Enschede, The Netherlands, T +31-53-489-2228, F +31-53-489-2575, E j.w.weener@utwente.nl