Ondernemingsraden laten oudere werknemers in de kou staan

Regiegroep grijswerkt

Uit onderzoek van de Regiegroep GrijsWerkt blijkt:
Ondernemingsraden laten oudere werknemers in de kou staan

Minder dan de helft van de Ondernemingsraden komt niet op voor de toekomst van oudere werknemers in hun organisatie. Ze zijn absoluut niet bezig om het onderwerp leeftijd en leeftijdsbewust beleid op de agenda te zetten. De Ondernemingsraden die wel actief zijn, vinden lang niet altijd gehoor bij het management van organisaties. Dit zijn de belangrijkste resultaten van een onderzoek dat de Regiegroep GrijsWerkt heeft uitgevoerd onder Ondernemingsraden in Nederland.

De Regiegroep GrijsWerkt heeft zich in de afgelopen maanden onder andere gericht op de Ondernemingsraden. Samen met de Raad voor Werk en Inkomen heeft de Regiegroep GrijsWerkt een gespreksagenda ontwikkeld. Deze heeft tot doel om Ondernemingsraden handvatten aan te reiken om het onderwerp leeftijd en leeftijdsbewust beleid bespreekbaar te maken in hun organisatie. Deze gespreksagenda is in een oplage van 9.000 exemplaren verzonden aan Ondernemingsraden. Vervolgens hebben 10 prominente Nederlanders gebeld met 150 OR voorzitters en aansluitend is er een resultatenonderzoek gedaan. In totaal zijn er nog eens 114 ondernemingsraden nagebeld.

Meer dan helft respondenten doet niets voor ouderen
Tijdens het onderzoek zijn er 114 Ondernemingsraden benaderd en zijn er uiteindelijk 70 effectieve gesprekken gevoerd. Hieruit bleek dat meer dan de helft van de respondenten helemaal niets doet aan arbeidsparticipatie van ouderen en leeftijdsbewust beleid. De motieven hiervoor zijn wisselend. Slechts 5 van de 70 bedrijven hebben leeftijdsbewust beleid geïmplementeerd. Verder bleek uit het onderzoek dat de bedrijfsomvang mede bepalend is voor de manier waarop de organisaties waren omgegaan met de toegezonden gespreksagenda. De grote (intern)nationale organisaties zijn zich vaker bewust van het vergrijzingsprobleem dan overige organisaties. Bij middelgrote en grotere organisaties was de toegezonden gespreksagenda een aanleiding om leeftijdsbewust personeelsbeleid (hoger) op de agenda te zetten. Voor kleinere organisaties leidde het zien van de gespreksagenda vaak tot bewustwording.

Actie GrijsWerkt leidt tot reactie
Door de OR-actie is 17% van de respondenten (12 van de 70 organisaties) direct aan de slag gegaan met de OR-gespreksagenda. Bij 8 bedrijven is de afdeling P&O met het onderwerp aan het werk gegaan en bij 4 van die 8 bedrijven is er zelfs een aparte OR-commissie opgericht om het onderwerp te gaan behandelen. Ondernemingsraden die het onderwerp wel hebben besproken in hun organisatie, vinden lang niet altijd gehoor bij het management. Met name uit de 150 gesprekken die de 10 prominente Nederlanders hebben gevoerd, bleek dat het onderwerp lang niet altijd prioriteit heeft bij het management.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Rob Eijsermans (06-14 597212) of
040-2945252