European Union



IP/06/1448

Brussel, 24 oktober 2006

Positief oordeel over de EU-jaarrekening; verschil van opvatting over de effectiviteit van de controlesystemen

De Europese Commissie verheugt zich over de positieve betrouwbaarheidsverklaring voor de jaarrekening van de EU over 2005 - de eerste onder het nieuwe boekhoudsysteem, maar is het niet eens met sommige aanmerkingen van de Rekenkamer over de effectiviteit van de controlesystemen.

De Europese Rekenkamer heeft in haar jaarverslag een positieve verklaring afgegeven wat de betrouwbaarheid van de rekeningen van de EU betreft. Daarnaast heeft zij een oordeel uitgesproken over de regelmatigheid van de `onderliggende verrichtingen' (de inkomende en uitgaande betalingen) en een positieve verklaring afgegeven voor de ontvangsten, de administratieve uitgaven en sommige delen van de pretoetredings- en landbouwuitgaven; voor de andere uitgavencategorieën van de EU kon de Rekenkamer geen ongekwalificeerde verklaring afgeven.

Hervorming van de boekhouding - doelstellingen bereikt

Het positieve oordeel van de Rekenkamer over de rekeningen van de EU stemt Siim Kallas, vice-voorzitter van de Europese Commissie en bevoegd voor Administratieve zaken, audit en fraudebestrijding, tot tevredenheid: `2005 was het eerste jaar waarin de Commissie het grondig gemoderniseerde boekhoudsysteem heeft toegepast. Ondanks de complexiteit en de onvermijdelijke kinderziekten is de Commissie haar belofte nagekomen en heeft zij het systeem ingevoerd op twee jaar tijd, een termijn die door de Rekenkamer zelf als zeer ambitieus was bestempeld'.

Siim Kallas: `controles werken, EU-begroting goed beschermd'

De Commissie heeft zich terzelfder tijd bezorgd getoond over sommige verklaringen van de Rekenkamer met betrekking tot de onderliggende verrichtingen: `De Commissie is het fundamenteel ermee oneens dat de Rekenkamer zich nog altijd toespitst op geïsoleerde fouten in kleine steekproeven van verrichtingen en deze vervolgens extrapoleert, wat vaak een sterk vertekend beeld geeft. Geen enkele organisatie kan fouten in individuele verrichtingen geheel uitsluiten. De Commissie beschikt echter over doeltreffende mechanismen om onrechtmatig betaalde bedragen te recupereren, in 2005 nog meer dan 2,170 miljard euro. Het wordt tijd dat de Rekenkamer dit erkent', aldus commissaris Kallas.

De Rekenkamer focust nog altijd op fouten (aantal, omvang) die worden aangetroffen in de EU-uitgaven van één welbepaald jaar, terwijl de controlesystemen van de EU op meerjarige leest geschoeid zijn en fouten uit het verleden effectief aanpakken zodat de belangen van de belastingbetaler afdoende worden beschermd. De Commissie is zich ervan bewust dat de Rekenkamer krachtens de Verdragen een jaarlijkse verklaring moet afgeven, maar vindt dat zij meer rekening zou moeten houden met het meerjarige karakter van de EU-uitgaven.

De impasse doorbreken

De Commissie is vastberaden om tegen 2009 over de hele linie een positieve betrouwbaarheidsverklaring te verkrijgen, al beseft zij dat dit een uitdaging is. Het controleproces voor de EU-begroting is immers niet alleen veeleisender dan voor de begrotingen in de lidstaten (waar de verschillende ministeries gewoonlijk afzonderlijk en niet jaarlijks als één geheel worden beoordeeld), maar ook complexer doordat de EU-begroting sterk gedecentraliseerd wordt beheerd en niet minder dan 76% van de middelen door nationale of lokale overheden worden uitgegeven. De Commissie verheugt zich over de belofte van de lidstaten om jaarlijks een verklaring af te geven over de besteding van het EU-geld dat zij beheren. `De Commissie hoopt op de medewerking van de lidstaten om stap voor stap in de richting van een volledig positief oordeel van de Rekenkamer te evolueren', aldus commissaris Kallas tot slot.

Een perspakket met de antwoorden van de Commissie op het jaarverslag van de Rekenkamer kan worden gedownload van:

http://ec.europa.eu/budget/documents/implement_control_en.htm#audits_c ont_rep

"De modernisering van de EU-boekhouding. Gids voor de nieuwe financiële verslaggeving van de EU" is te vinden op:

http://ec.europa.eu/budget/publications/fin_manag_account_en.htm

Zie ook: MEMO/06/392, MEMO/06/393, MEMO/06/394, MEMO/06/395