Hoogheemraadschap van Rijnland


Veense sloten last van purperbacterie

Persbericht, 23 oktober 2006

Een vijftal sloten aan de Chrysantensingel in Roelofarendsveen zijn in de afgelopen weken veranderd in paarse tot zwarte sloten. De verkleuring is een gevolg van de massale aanwezigheid van zwavel purperbacteriƫn. Deze bacterie gedijt in nagenoeg zuurstofloos water met een teveel aan voedingsstoffen. Het hoogheemraadschap van Rijnland gaat het water `doorspoelen' om de bacterie versneld te laten verdwijnen. Bij de GGD is niet bekend dat contact met de bacterie schadelijk is voor mens, dier of plant, maar het hoogheemraadschap adviseert om contact met het water te vermijden.

Een laag zuurstofgehalte kan ontstaan door een combinatie van factoren: hoge temperatuur, aanwezigheid van bagger en kroosdek, langdurige schaduwplekken, minimale doorstroming en weinig neerslag. Een teveel aan voedingsstoffen kan ontstaan zijn door veel bladval in het water en overstorten van het riool. Al deze factoren waren min of meer in de sloten aanwezig.

De verkleuring van de sloten is van tijdelijke aard. Op dit moment is de purperbacterie aan het afsterven, waardoor de sloten stinken en zwart gekleurd zijn.

Bij een afname van de zwavel en/of bij een hoger zuurstofgehalte neemt de populatie snel af. Bij neerslag of doorspoelen van de watergangen komt er meer zuurstof in het water en verdwijnt de bacterie vanzelf.

Meer informatie

Meer informatie over dit onderwerp kunt u krijgen bij de afdeling Communicatie van het hoogheemraadschap van Rijnland, telefoon 071 - 306 3402.