Gemeente Lelystad

Eerst resultaten onderzoek Samen Leven in Lelystad

Er is een onderzoek uitgevoerd met het thema Samen Leven in Lelystad, dat het integratiebeleid van Lelystad helpt te evalueren. De vragen zijn voorgelegd aan de leden van het LelyStadsPanel en aan een steekproef van inwoners met een niet-westerse ( Turkse , Marokkaanse, Surinaamse, Antilliaanse en overige niet-westerse) herkomst.

Deze inwoners zijn namelijk in het LelyStadsPanel relatief weinig vertegenwoordigd. Het totale aantal respondenten bedroeg 2.005. De gemeente Lelystad was benieuwd of er grote verschillen bestaan tussen de verschillende herkomstgroepen, wat betreft beleving en mening. Het onderzoek is gehouden van 20 juni tot 18 juli gehouden.

Sociale contacten

7% van alle Lelystedelingen vindt dat ze onvoldoende sociale contacten hebben; onder inwoners met een niet-westerse achtergrond geldt dit voor 13%. Niet-westerse inwoners beleven met name weinig contacten met autochtonen. Vooral veel Turkse inwoners (20%) zijn ontevreden over hun geringe sociale contacten.

Levensgeluk en levenskansen

De overgrote meerderheid (83%) van de Lelystedelingen geeft aan (erg) tevreden te zijn met hun eigen leven, onder inwoners met een niet-westerse herkomst is dit percentage aanzienlijk lager namelijk 71%. De mate van levensgeluk hangt sterk samen met de beleving van levenskansen: ontevreden Lelystedelingen vinden eerder dat ze minder kansen in het leven hebben gekregen dan andere inwoners met dezelfde leeftijd en opleiding.

Discriminatie

De beleving van kansen in het leven hangt sterk samen met de beleving van discriminatie. 49% van de inwoners met een niet-westerse herkomst voelt zich wel eens gediscrimineerd, vooral bij het zoeken naar werk en bij andere contacten in het openbaar. Onder autochtonen is dit 32%, zij voelen zich eerder gediscrimineerd vanwege hun leeftijd.

De multiculturele buurt en stad

De meningen van inwoners over de sfeer in hun buurt lopen naar wijk sterk uiteen. Er komen echter geen buurten of wijken te voorschijn waarbij de mening van inwoners met een niet-westerse herkomst in belangrijke mate verschilt van die van andere inwoners. Van alle Lelystedelingen voelt 91% zich (erg) thuis in zijn of haar buurt. Op de vraag hoe buurtbewoners in het algemeen met elkaar omgaan typeert 84% dit als heel vriendelijk. 76% ervaart de meer specifieke contacten tussen autochtone en allochtone buurtbewoners als (heel) vriendelijk.

Een overgrote meerderheid ( 92% )van de bewoners voelt zich thuis in Lelystad. Er zijn geen belangrijke verschillen naar herkomst te bespeuren, wel naar wijken (er is meer binding in oude wijken). In Lelystad heeft ongeveer 75% van de bewoners een autochtone herkomst (dat wil zeggen dat beide ouders in zijn Nederland geboren) en ongeveer 18% een nietwesterse afkomst. Een grote meerderheid (73%) van zowel westerse als niet-westerse inwoners beschouwt de verscheidenheid in de stad als positief.

Uitgebreid rapport

Het uitgebreide rapport dat geschreven wordt naar aanleiding van dit onderzoek, zal eind 2006 verschijnen. De beleidsimplicaties zullen met de gemeenteraad en geĂŻnteresseerde burgers worden besproken.
---