Gemeente Geldrop-Mierlo



KWALITEITSVERBETERING GROEN

Het college van Geldrop-Mierlo stelt de gemeenteraad voor een Groenfonds in te stellen. Het Groenfonds is bedoeld om de kwaliteit van het groen in het buitengebied van onze gemeente te verbeteren. Per vierkante meter grond in uitbreidingsplannen worden EUR 2,- aan het Groenfonds toegevoegd. Bovendien gaat de gemeente op korte termijn een visie opstellen voor dit groen met daarbij een overzicht van projecten waarop men de komende jaren inzet. Binnenkort vergadert de raad over dit voorstel.

"ROOD-MET-GROEN KOPPELING"

Uitgangspunt voor deze nieuwe werkwijze zijn de richtlijnen in het Streekplan van de provincie. Hierin staat aangegeven dat wanneer delen van het buitengebied worden omgezet in bouwlocaties (toegevoegd worden aan het stedelijk gebied) dit gepaard moet gaan met een verbetering op een andere plaats van de ruimtelijke kwaliteit van het buitengebied. Dit wordt de "rood-met-groen koppeling" genoemd.

De gemeente kan hier zelf invulling aan geven. Daarom stelt het college de raad nu voor om een visie te ontwikkelen voor de rood-met-groen koppeling waarin aangegeven wordt hoe de kwaliteitsverbetering in het buitengebied vorm gegeven wordt. Daarna dient de gemeente hierover een bestuurlijk akkoord te verkrijgen met de provincie.

FONDS

Uit het nieuwe Groenfonds worden projecten (mede)bekostigd, die bijdragen aan een structurele versterking van het groen in het buitengebied. Het fonds wordt gevoed door een bijdrage per m2 uitgeefbare grond (alle bouw en sportbestemmingen). De hoogte van de storting is voorlopig vastgesteld op EUR 2/m2 per gerealiseerde bouwkavel. De bijdragen aan het fonds worden uit het grondbedrijf bekostigd.