Hormoonspiraal ongekend populair

Kodyo pr

10 jaar Mirena

10 Jaar na de introductie in 1996 gebruikt 17,5% van de Nederlandse vrouwen de hormoonspiraal Mirena als anticonceptiemiddel. In totaal zijn dat zo'n 300.000 vrouwen. Een ongekend succes voor een anticonceptiemiddel met veel bijkomende voordelen.

WEINIG HORMONEN
Een hormoonspiraal is eenvoudig gezegd een kunststof staafje dat in de baarmoeder wordt geplaatst. Dat staafje geeft lokaal zeer kleine hoeveelheden hormonen af. Door de lokale werking van Mirena zijn er weinig hormonale bijwerkingen. De hoeveelheid hormoon die in het bloed, en dus in de rest van het lichaam komt, is bij Mirena zelfs 60 tot 100 maal minder dan bij de anticonceptiepil.

MINDER MENSTRUATIE
De hormoonspiraal Mirena zorgt ervoor dat het baarmoederslijmvlies zich minder opbouwt gedurende de cyclus. Een bijkomend voordeel is dus dat vrouwen veel minder menstrueren, en in veel gevallen zelfs helemaal niet meer menstrueren.

JONGE EN OUDERE VROUWEN
Aanvankelijk waren het vooral moeders met 'complete gezinnen', die voor lange-termijn anticonceptie kozen. Tegenwoordig zijn er steeds meer jonge vrouwen die voor Mirena kiezen, juist omdat ze nog niet op korte termijn aan kinderen denken. 'Juist de groep vrouwen van begin twintig is tegenwoordig nog lang niet met kinderen bezig. Ze gebruiken niet zelden zo'n 12 jaar een anticonceptiemiddel. Juist dan is Mirena makkelijker, betrouwbaarder en ook voordeliger;'aldus gynaecoloog Piet Scholten.

Maar ook oudere vrouwen krijgen steeds vaker Mirena voorgeschreven van hun arts. 'Twintig tot veertig procent van de vrouwen krijgt tijdens, of voorafgaand aan de overgang last van onregelmatige of hevige menstruaties. Vroeger werd dan vaak de baarmoeder verwijderd. Sinds Mirena is het aantal chirurgische ingrepen enorm verminderd. Met Mirena hebben deze vrouwen nauwelijks last meer,'aldus Scholten.

De hormoonspiraal is vergoed voor vrouwen tot 21 jaar en in de meeste aanvullende ziektekostenverzekeringen. Mirena geeft 5 jaar zorgeloze en betrouwbare bescherming tegen zwangerschap. Na verwijdering van Mirena is het in principe direct mogelijk zwanger te raken, net als na het stoppen met 'de pil.'

www.hormoonspiraal.nl

Voor meer informatie, fotomateriaal of interviewverzoeken, kunt u contact opnemen met: JWM van der Meer tel: 035 542 07 50 of 06 422 45 994