Ongewenste effecten overgangstraject WMO

Actiz

ActiZ roept Tweede Kamer op tot actie
Ongewenste effecten overgangstraject WMO

De invoering van de WMO gaat niet gepaard met een zorgvuldig overgangstraject. De gevolgen daarvan worden nu zichtbaar: de branche raakt medewerkers kwijt en consumenten worden beperkt in hun keuzevrijheid. ActiZ, organisatie van Zorgondernemers dringt er daarom bij de Tweede Kamer op aan om in het debat van aanstaande donderdag te pleiten voor maatregelen.

De aanbestedingen van huishoudelijke verzorging zijn volop in gang en er verschijnen dagelijks berichten over de keuzes die gemeenten op grond van de WMO maken. ActiZ heeft vanaf het ontwerp van de WMO een zorgvuldig overgangstraject bepleit. De door ActiZ voorspelde gevolgen van de afwijzing van een dergelijk overgangstraject dreigen in veel gemeenten bewaarheid te worden:


- Door ongewenste gevolgen in sociaal opzicht (ontslag, werkonzekerheid, een groeiend aantal flexibele contracten en een verslechtering van de arbeidsvoorwaarden) stromen veel professionele en betrokken medewerkers uit de branche. Dit is zeer zorgwekkend in een sector die de komende jaren te maken krijgt met krapte op de arbeidsmarkt en medewerkers zal moeten kunnen behouden en aantrekken.


- De keuzevrijheid van de cliënt wordt genegeerd: de continuïteit van de soms jarenlange relatie tussen de vertrouwde zorgverlener en de cliënt wordt verbroken door het systeem van aanbesteding.


Noot voor de redactie,