Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Langdurigheidstoeslag ook voor gedeeltelijk arbeidsgeschikten
---

Mede op initiatief van de CG-Raad krijgen gedeeltelijk arbeidsgeschikten nu tóch een langdurigheidstoeslag als zij lange tijd een inkomen op het sociaal minimum hebben.

Mensen met een gedeeltelijke Waz/Wajong/Wao-uitkering of WGA-uitkering die gedurende vijf jaar een inkomen hebben op het sociaal minimum krijgen op dit moment geen langdurigheidstoeslag van de gemeente. De CG-Raad had de staatssecretaris van Sociale Zaken en de Tweede Kamer gevraagd ook hén een langdurigheidstoeslag te geven (zie het bericht van 12 juni 2006). Inmiddels ligt er ook een uitspraak van de Centrale Raad van Beroep over dit thema .

Op 17 oktober 2006 zond staatssecretaris van Hoof een brief naar de Tweede Kamer, waarin hij aankondigde dat -als de Kamer de langdurigheidstoeslag wil handhaven- deze ook beschikbaar komt voor gedeeltelijk arbeidsgeschikten (zie de brief). Inmiddels heeft de Kamer besloten de langdurigheidstoeslag te handhaven. Er komt dus een voorstel tot wetswijziging.

Taak lokale platforms

Bovengenoemd recht op een langdurigheidstoeslag wordt bij wet geregeld. Iedereen in Nederland heeft er dan recht op. Bij ander beleid krachtens de Wet werk en bijstand kent de gemeente echter grote beleidsvrijheid:


* Zo hebben gemeenten de mogelijkheid, om voor mensen met een arbeidshandicap en een Wwb-uitkering die gedeeltelijk werken, maar met hun inkomen niet boven het sociaal minimum uitkomen, een premie toe te kennen van maximaal 2054,- per jaar (veel meer dan de langdurigheidstoeslag dus). Lang niet alle genmeenten hebben dit echter in hun reïntegratie-verordening opgenomen.
* Inmiddels blijkt ook dat veel te weinig gemeenten een verordening hebben gemaakt voor een categoriale regeling voor chronisch zieken en gehandicapten. Zo kennen slechts 10 van de 27 grootste gemeenten in Nederland een dergelijke categoriale regeling volgens recent onderzoek van SGBO.

Er ligt dus een taak voor de lokale platforms van mensen met een handicap in samenwerking met de locale cliëntenraden sociale zaken!

(Geplaatst: 24 oktober 2006)

---