Ingezonden persbericht


Manpower Professional onderzoek: 10 procent Nederlandse werkgevers kampt met loonstijging door tekort gekwalificeerde arbeidskrachten

13 procent van de werkgevers neemt meer professionals aan, als die beschikbaar zijn

Diemen, 24 oktober 2006 - Uit een vandaag gepubliceerd rapport van Manpower Professional blijkt dat 10 procent van de werkgevers - vergeleken met vorig jaar- hogere salarissen moeten betalen voor het invullen van vaste vacatures voor professionals1 , omdat er een tekort aan gekwalificeerde arbeidskrachten is. Het tekort aan getalenteerde professionals bedreigt het groeipotentieel van talrijke bedrijven. Deze situatie is niet specifiek voor Nederland: wereldwijd geeft zelfs 29 procent van de werkgevers aan dat ze het afgelopen halfjaar meer professionals zouden hebben aangenomen als die beschikbaar waren.

Manpower Inc. (NYSE: MAN) heeft via zijn divisie Manpower Professional in juli en augustus wereldwijd circa 32.000 werkgevers ondervraagd in 26 landen en regio's. In Nederland namen 763 werkgevers deel. De enquête werd gehouden om de beschikbaarheid van geschikte kandidaten in kaart te brengen voor vaste banen in het segment hoger opgeleiden. Bovendien is de impact van deze beschikbaarheid op de loonstijging gemeten.

"Het tekort aan gekwalificeerd personeel is een feit evenals de druk op salarissen in dit segment," aldus Ernst Dekker, directeur van Manpower Professional in Nederland. "Aangezien die trend doorzet, zullen werkgevers nog veel meer hun best moeten doen om de professionals vast te houden en het maximale uit hen te halen. Ook moeten zij innovatieve methoden ontwikkelen om nieuw talent aan te trekken en te behouden. Het wordt nog belangrijker dat werkgevers aan een krachtig imago werken. De strijd om het beschikbare talent woedt steeds heviger en aspecten zoals cultuur en 'work life balance' vaker een doorslaggevende rol spelen in de keuze van de nieuwe werknemer."

Het tekort aan gekwalificeerd personeel voor vaste banen doet zich het sterkst voor in de regio's Noord Midden- en Zuid-Amerika en Azië Pacific. Werkgevers in Peru (46%), Japan (45%), V.S. (45%) en Mexico (41%) ondervinden de grootste problemen bij het vinden van gekwalificeerd personeel, waardoor de lonen in deze landen stijgen. In Europa kost het de meeste werkgevers naar eigen zeggen minder moeite om gekwalificeerd personeel te vinden: hier is de situatie minder ernstig.

Van de Europese werkgevers zegt 25 procent dat ze het afgelopen halfjaar meer professionals in vaste dienst zouden hebben genomen als ze geschikte kandidaten daarvoor gevonden zouden hebben. Slechts 12 procent van de werkgevers in Frankrijk, 13 procent in Nederland en 15 procent in België geeft aan dat ze kampten met een tekort aan geschikte kandidaten. De Franse werkgevers melden de laagste loonstijging, waarbij slechts 8 procent van hen zegt dat zij door het tekort aan gekwalificeerd personeel hogere salarissen moeten betalen dan het jaar daarvoor. De loonstijging doet zich het sterkst voor in Oostenrijk: 26 procent van de daar ondervraagde werkgevers maakt hier melding van.

Uit de enquête blijkt verder dat het verschijnsel van de loonstijging als gevolg van het tekort aan gekwalificeerd personeel vooral merkbaar is in de regio Azië Pacific. Werkgevers in Singapore (55%), Nieuw-Zeeland (40%) en Australië (38%) hebben het meest met loonstijging te maken. 38 Procent van de Amerikaanse werkgevers geeft aan dat het tekort aan gekwalificeerd personeel hen dwingt meer te betalen, terwijl bijna de helft van hen het afgelopen halfjaar meer professionals in vaste dienst zou hebben genomen als er maar genoeg goede kandidaten beschikbaar waren.

Ernst Dekker voegt hieraan toe: "Deze resultaten liggen in het verlengde van een ander onderzoek door Manpower 'Toenemend tekort aan talenten' van februari dit jaar, waaruit blijkt dat het bij veel van de vacatures die het moeilijkst te vervullen zijn, gaat om functies als accountant, IT-programmeur of -ontwikkelaar, leidinggevende functies en sales-functies waarvoor veel ervaring nodig is." De resultaten van dit onderzoek zijn te vinden op www.manpower.nl / nieuws en onderzoek / witboeken.

# # #


1.